Sør-Korea forbereder utskytning av romrakett

Sør-Korea forbereder utskytningen av landets første romrakett. Etter at tekniske problemer har ført til flere utsettelser, ser alt nå ut til å være klart for start onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

KSLV-1, som raketten heter, ble mandag flyttet til utskytningsrampen ved romsenteret i Goheung, rundt 485 kilometer sør for hovedstaden Seoul. Hvis alt går etter planen, skal utskytningen skje onsdag.

Raketten skal da sette en liten forsøkssatellitt i bane rundt jorda, opplyser Sør-Koreas romfartsinstitutt KARI. KSLV er blitt til i samarbeid mellom Sør-Korea og Russland, og den første utskytningen skulle etter planen ha skjedd mot slutten av 2008.

Men jordskjelvkatastrofen i Sichuan-regionen i Kina skapte store forstyrrelser i kinesernes leveranser av deler. I juni i år ble utskytningen så utsatt på ny, fordi russiske ingeniører ønsket mer tid til å gjennomføre tester.

Sørkoreanerne er ivrige etter å komme med i det internasjonale romfartskappløpet, og vil først og fremst unngå å bli liggende for langt etter andre nasjoner i Asia. I dag har både Kina og Japan et forsprang på Sør-Korea. (©NTB)