Massedemonstrasjon for Thaksin i Thailand

Mer enn 20.000 tilhengere av Thailands tidligere regjeringssjef Thaksin Shinawatra krever at kong Bhumibol Adulyadej benåder eksstatsministeren. Thaksin må få komme hjem, lyder kravet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Representanter for demonstrantene, som ifølge enkelte kilder var hele 30.000 i tallet, overrakte mandag en støtteerklæring for Thaksin med fem millioner underskrifter til slottet i Bangkok. Men thailandske jurister tror ikke kravet vil bli innfridd.

- Folket har kommet hit i dag, ikke på grunn av meg personlig, men fordi thailenderne er lei av tre år med urettferdighet. Vi stoler nå på at hans majestet kongen vil hjelpe til med å skape forsoning i Thailand, sa Thaksin på telefon fra et ukjent oppholdssted i utlandet.

Sittende statsminister Abhisit Vejjajiva, som kom til makten i desember i fjor, har advart Thaksins tilhengere mot å forsøke å presse fram en benådning. Abhisit sier Thaksin må komme hjem og overgi seg til myndighetene, slik at hans sak kan bli prøvd for en domstol.

Thaksin Shinawatra vant store valgseiere i Thailand i 2001 og 2005, men i oktober i fjor ble han funnet skyldig i korrupsjon og i sitt fravær dømt til to års fengsel. Han er fortsatt svært populær, ikke minst blant fattigfolk på den thailandske landsbygda. (©NTB)