Karzai undertegnet omstridt familielov

Afghanistans president Hamid Karzai, som ifølge meningsmålinger ligger an til å bli gjenvalgt i torsdagens valg, har i all stillhet undertegnet en omstridt familielov.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Loven høstet massiv kritikk fra kvinne- og menneskerettsorganisasjoner da den ble vedtatt av den afghanske nasjonalforsamlingen tidligere i år.

Etter press fra giverland sendte Karzai loven tilbake til de folkevalgte. En revidert versjon er siden vedtatt og undertegnet av Karzai og trådte ifølge den britiske avisen The Times i kraft 27. juli.

Kritikerne mener at endringene i loven er kosmetiske.

Det første lovutkastet slo fast at sjiamuslimske menn hadde rett til å kreve sex med sin eller sine ektefeller hver fjerde dag, noe som i praksis ville ha gjort det umulig for kvinner å anmelde mannen for voldtekt.

USAs president Barack Obama stemplet lovteksten som «avskyelig», og fikk følge av en rekke vestlige ledere, blant dem utenriksminister Jonas Gahr Støre.

I den nye versjonen av loven skal menns rett til sex være tonet noe ned, men loven slår likevel fast at de har rett til å sultefôre ektefeller dersom de nekter å ha sex.

Loven slår også fast at kvinner må ha velsignelse fra ektemannen for å arbeide utenfor hjemmet, og den gir menn og bestefedre full foreldremyndighet over barn i et ekteskap.

– Foreløpige rapporter tyder ikke på at det er gjort tilstrekkelig med endringer i loven, mener han ifølge The Times.

USA og Storbritannia har ikke kommentert loven, men gjennomgår nå teksten nøye.

Human Rights Watch anklager Hamid Karzai for å ha ofret afghanske kvinner for å sikre støtte fra islamske fundamentalister under torsdagens valg.

– Etter at Taliban ble styrtet i 2001 burde slike barbariske lover ha hørt fortiden til, men Karzai har likevel valgt å gi dem nytt liv, sier lederen for menneskerettighetsorganisasjonens arbeid i Asia, Brad Adams. (©NTB)