FORGIFTET: 600 barn i den kinesiske provinsen Shaanxi har testet positivt for blyforgiftning. Her står mødre i kø for å få undersøkt sine barn. (Foto: CCTV)
FORGIFTET: 600 barn i den kinesiske provinsen Shaanxi har testet positivt for blyforgiftning. Her står mødre i kø for å få undersøkt sine barn. (Foto: CCTV)

600 barn blyforgiftet i Kina

Over 80 prosent av barna i den kinesiske provinsen har blitt syke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I den nordlige provinsen Shaanxi stengte myndighetene et smelteverk tidligere denne uka, etter at 80 prosent av de 731 barna som bor i nærliggende landsbyer, har testet positivt for blyforgiftning.

Testene viste at blyinnholdet i blodet var 500 milligram per liter blod, noe som er ti ganger høyere enn det som ansees som trygt i Kina, skriver nyhetsbyrået AP.

Allerede i juli begynte familier som bor i nærheten av fabrikken å ta med seg sine syke barn til sykehus og klinikker. De anklagde smelteverket for å ha forurenset jorda, lufta og vannforsyningen.

Skulle evakuert i 2006

Lokale myndigheter har sagt at planen er å evakuere de 581 huseholdene som befinner seg 500 meter fra fabrikken, i løpet av de neste to årene.

Egentlig var det meningen at familiene skulle ha flyttet før fabrikken åpnet i 2006.

166 av de syke barna befinner seg på sykehus, mens resten får hjelp til å få blyet ut av kroppen hjemme.

Sjelden tilstand

Fabrikkuhell og kjemiske lekkasjer er vanlige i Kina, og det skyldes ofte en slapp håndhevelse av miljøforskrifter og sikkerhetsregler, og dårlig opplæring av arbeiderne.

Blyforgiftning kan ifølge Pasienthåndboka gi skade av beinmarg, nervesystem, lever, nyre og hormonproduserende organer.

Tilstanden er sjelden i våre dager, og krever at man har blitt spesielt utsatt for bly i lufta eller i maten. Barn er spesielt utsatte.