sykehjem (Foto: TV 2)
sykehjem (Foto: TV 2)

Se - en sak Ap og Frp er enige om

Arbeiderpartiet går inn for at eldre skal kunne saksøke kommunene hvis de ikke får dekket sin rett til sykehjemsplass. Dermed er Ap enig med FrP og et av valgkampens viktigste spørsmål.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Retten til sykehjemsplass er et hett valgkamptema, men Ap og Frp har vært uenige i hvordan man skal sikre denne retten i loven.

Helsetilsynets bord

Statsminister Jens Stoltenberg var krystallklar da han uttalte seg til TV 2 Nyhetene tirsdag.

- Dersom du ikke får sykehjemsplass kan Helsetilsynet gripe inn. Vi har tilsvarende lover på andre områder der statlige tilsyn kan gripe inn, sa Stoltenberg.

Sier seg enig

Frp har på sin side programfestet at du skal kunne gå til sak i rettsystemet, hvis kommunen din ikke klarer å skaffe deg plassen du har krav på.

Men i den direktesendte debatten i valget går arbeiderpartiets fremste helsepolitiske talsmann Jan Bøhler ut og støtter Frps forslag.

- Kan ikke overprøves

- Jeg mener vi skal ha lovfestet rett til sykehjemsplass når medisinsk ansvarlige, utifra seriøse medisinske kriterier, mener det er behov for en sykehjemsplass. Da kan ikke det overprøves av kommunen, sier Bøhler.

Når det nå er enighet håper Bøhler at valgkampen vil dreie til å handle om innhold og ikke prosess. Bøhler presiserer at hans og Arbeiderpartiets system også innebærer saksgangen i Helsetilsynet og andre etater før saken eventuelt havner i rettssytemet.