Tor Kristian Karlsen  (Foto: TV 2/)
Tor Kristian Karlsen (Foto: TV 2/)
Glen Johnson  (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)
Glen Johnson (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)

Karlsen: - City er overgangsvinneren

Talentspeider Tor-Kristian Karlsen gir sine vurdereringer av sommerens Premier League-overganger.

Tor-Kristian Karlsen har en bakgrunn som talentspeider for Bayer Leverkusen og er tidligere sportsdirektør i Fredrikstad. Her gir han sine vurderinger av de beste – og dårligste – Premier League-kjøpene denne sommeren.

Les Tor-Kristian Karlsens blogg

Karlsen synes de «fire store» i England har vært overraskende passive på overgangsmarkedet.

- Selv om kjøpene ikke nødvendigvis er dårlige, er de verken spennende eller kreative, sier Karlsen, og illustrerer:

- Jeg er lei av å høre eksperter genierklære Michael Owen-signeringen.

- Det kan godt være at Owen dunker inn noen mål for Manchester United, men hadde det vært Harry Redknapp som hentet samme mann til Tottenham ville folk ha sagt «det er typisk Harry: altfor forutsigbart, kan aldri dy seg, elsker avdanka spillere den mannen».

Michael Owen  (Foto: IAN KINGTON/AFP)
Michael Owen (Foto: IAN KINGTON/AFP)

Får Owen tillit på DITT lag? Spill PL-manager - starter i dag

- Ikke et sunnhetstegn
Han tror kjøpet av skadeforfulgte Owen er et resultat av tøffere økonomiske tider for klubbene på balløya.

- Alle vet at Owen-handelen ikke er et sunnhetstegn, hadde United vært like konkurransedyktige i markedet som tidligere ville de aldri søkt denne varianten, sier Karlsens om Fergusons overraskelsesignering.

Heller ikke Liverpool slipper unna. Merseyside-klubben får stryk for å ha brukt for mye penger på kjøpene av Glen Johnson og Alberto Aquilani.

- Liverpool har betalt overpris for Glen Johnson. Han er en høyreback med store defensive begrensninger. Og 20 millioner pund for en skadeutsatt Alberto Aquilani er også i overkant, sier Karlsen.

Glen Johnson  (Foto: NICOLAS ASFOURI/AFP)
Glen Johnson (Foto: NICOLAS ASFOURI/AFP)

- Zhirkov et overflødig kjøp
Chelsea har ikke vært like aktive på kjøpefronten som tidligere, men har hentet inn en russisk forsterkning til forsvaret.

- Chelsea har brukt 18 millioner pund på Juri Zhirkov, en spiller de strengt tatt ikke trenger, sier Karlsen og utdyper:

- Han er en habil venstrekant, men hvorfor betale 18 millioner pund for en spiller på en posisjon der man har full dekning i form av Ashley Cole og Florent Malouda?

Juri Zhirkov og Mathieu Flamini  (Foto: MATTHEW CAVANAUGH/EPA)
Juri Zhirkov og Mathieu Flamini (Foto: MATTHEW CAVANAUGH/EPA)

Tror på Vermaelen
Thomas Vermaelen er Wengers eneste sommerkjøp. Karlsen ser frem til å se hva den tidligere Ajax-spilleren har å by på av defensive kvaliteter.

- Han er en ballspillende og bevegelig forsvarer, men det skal bli spennende å se om belgieren har luftstyrken og nærkampkraften til å bli en hit i England.

Thomas Vermaelen  (Foto: Hans Punz/AP)
Thomas Vermaelen (Foto: Hans Punz/AP)

Nysigneringer tommelen opp:
- Lorik Cana (Sunderland), er en sterk defensiv midtbanespiller, respektert i Frankrike. Fysisk robust, flink til og lese spill og bryte. Han har temperament og lederegenskaper.

Lorik Cana  (Foto: GERARD JULIEN/AFP)
Lorik Cana (Foto: GERARD JULIEN/AFP)

- Luis Jimenez (West Ham), er en uhyre begavet spiller - kreativ, pasningssikker og besitter førsteklasses playmakeregenskaper. Perfekt som "hengende" i et 4-2-3-1-system, men kan fort bli stuet bort på kanten i andre formasjoner.

- Gareth Barry (Manchester City), er det eneste City-kjøpet som jeg tror gjorde andre toppklubber litt sjalu.

Gareth Barry  (Foto: Jon Super/AP)
Gareth Barry (Foto: Jon Super/AP)

- Nikola Kalinic (Blackburn). Kroaten vil trenge tid på å venne seg til England, men han har blikk, skarphet i målgården og en fin touch for en stor mann. Kan faktisk minne litt om Berbatov, "Berba Light". Noe så sjeldent som et fremdtidsrettet Sam Allardyce-kjøp.

Tommelen ned:
- Christian Benitez (Birmingham City), har et godt scoringsutbytte fra Mexico betyr ingen verdens ting, for ferdighetene man trenger for å gjøre seg nyttig i England er helt andre. En helt ordninær spiss i mine øyne.

- Nenad Milijas (Wolverhampton), vil redde seg på fantastiske dødballer, men hvis du skal ha prototypen på en spiller som ikke passer inn i engelsk football kan du ta ut patent på Nenad Milijas.

- Klassisk balkanplaymaker, begavet men omtrent like forflytningsdyktig som et kjøleskap, utdyper Karlsen.

- Stewart Downing (Aston Villa). Trenger man virkelig å skape konkurranse på den ene plassen der man virkelig har en klassespiller, Ashley Young? Hvis ikke sistnevnte selges før vinduet stenger er dette er merkelig kjøp, £12 millioner for en venstrekant uten x-factor og som ikke er kampklar på flere måneder?

Downing  (Foto: Lindsey Parnaby/EPA)
Downing (Foto: Lindsey Parnaby/EPA)

- City er overgangsvinneren
Sjeik-eide Manchester City har vært den klart mest aktive klubben på overgangsmarkedet i sommer. Det har ikke gått upåaktet hen hos de andre Premier League-rivalene og flere managere har kritisert det de mener er urealistisk pengebruk av den nyrike klubben.

Roque Santa Cruz (Blackburn), Gareth Barry (Aston Villa), Stuart Taylor (Aston Villa), Carlos Tevez (Manchester United), Emmanuel Adebayor og Kolo Touré (Arsenal), er noen av stjernene som har ankommet City of Manchester Stadium.

Tor-Kristian Karlsen er klar på at «lillebror» i Manchester fremstår som sommerens klare overgangsvinner.

- Ikke fordi de har gjort en fantastisk jobb i markedet eller er et eksempel til etterfølgelse, men fordi de på papiret er laget som fremstår som mest styrket i forhold til fjoråret. Kjøpegildet har imidlertid kostet altfor mye i forhold til midler, avslutter Karlsen.

Mark Hughes  (Foto: ANDREW YATES/AFP)
Mark Hughes (Foto: ANDREW YATES/AFP)

Les Tor-Kristian Karlsens TV 2-blogg