Inggard Lereim (Foto: TV 2/)
Inggard Lereim (Foto: TV 2/)
Inggard Lereim
Inggard Lereim

Lereim advarer mot å gjøre som Ndure

Nyheten om at Jaysuma Saidy Ndure har fått udokumentert behandling i Tyskland får Inggard Lereim til å reagere. Den mangeårige dopingjegeren advarer norske utøvere mot å gjøre som VM-sprinteren.

TV 2 Sporten (Berlin): Den ruvende antidoping-skikkelsen skjønner ikke poenget med å dra utenlands for å bli kurert.

- Det støtteapparatet man har her hjemme, ikke minst i Olympiatoppen, er helt i 1. divisjon internasjonalt sett. Det er helt unødvendig for våre utøvere å oppsøke hjelp i utlandet, sier Inggard Lereim til TV 2 Sporten.

- Mitt mangeårige antidopingarbeid har vist mange eksempler på at udokumentert behandling har gitt betydelige problemer for utøverne, deriblant positive dopingprøver, uten at jeg vil si noe om den aktuelle saken spesielt, fortsetter professoren i medisin.

- Er det en risiko forbundet med dette?

- Ja, det er klart det er det, sier Lereim.

Generell skepsis
Det sa også Olympiatoppen klart fra om på TV 2 torsdag. De er generelt skeptiske til at norske utøvere behandles i utlandet, men lot Ndure få viljen sin siden han har hatt postive erfaringer med besøkene hos homeopat-legen Hans-Wilhelm Müller-Wohlfart i Tyskland.

- Han (Ndure, journ. anm.) har et problem som vi ikke klarer å løse sånn lynraskt, sier sjefslege Lars Engebretsen til TV 2 Sporten.

Varme hender
Sprinteren selv er full av lovord om mirakeldoktoren fra München.

- Det er noe med de fingrene hans, da. Han går rett inn musklene og kjenner hvor skaden sitter, sier Jaysuma Saidy Ndure til TV 2 Sporten.

Se intervju i vinduet øverst.

Müller-Wohlfart er lege på det tyske herrelandslaget i fotball og var inntil nylig også sjefslege på Bayern München.

- Alle går til han. På klinikken jobber de til klokka 22. Men det går greit å få time, jeg kan ringe i dag og få time i morgen, forteller Ndure.

Placebo-effekt?
Thor Einar Andersen er lege på fotballandslaget og har hørt mye om den tyske legen.

- Han driver en behandlingsform som ikke er utbredt, på et felt uten mye dokumentasjon. Mange har fått tillit til ham og han har gjort mange friske, og det er jo bra, sier Thor Einar Andersen til TV 2 Sporten.

Andersen tror ikke Müller-Wohlfart driver med noe lugubert eller uetisk, men forsiktig med å utrope ham til noen mirakeldoktor.

- Behandlingsformer som ikke er dokumenterte får et omdømme som kan bli noe overdrevent. Jeg har ingen tro på at alle kan kureres av ham, men at at det kan funke på noen, det tror jeg, avlutter landslagslegen.