vaksine (Foto: RALF HIRSCHBERGER/EPA)
vaksine (Foto: RALF HIRSCHBERGER/EPA)

Vil du ta vaksinen?

Norske myndigheter vil gi vaksine mot svineinfluensa til alle. Vil du ta imot?

Denne uka starter mange hundretusen barn på skolen igjen, og norske myndigheter frykter at svineinfluensaen skal bryte ut i fullt monn. Fokuset på hånd- og hostehygiene er derfor stort inntil vaksinen er klar i månedsskifte september/oktober.

Stor ståhei for ingenting?

Du har sikkert fått med deg at svineinfluensa ikke er det spor farlig for de aller fleste av oss. Og mange spør seg hva alt oppstyret skal være godt for. I følge Folkehelseinstituttet har vi alle sammen likevel et ansvar for å forsinke utbruddet av pandemien av hensyn til folk i risikogruppene. En del av disse risikerer nemlig å bli alvorlig syke hvis de får svineinfluensa før de rekker å bli vaksinert.

Solidaritet med risikogruppene

-Litt ekstra hånd- og hostehygiene er en liten pris å betale for at kollegaen eller naboen din skal slippe å tilbringe uker i respirator, det sier Truls A. Zimmer som er lungetransplantert.

-Tør ikke tenke på hva som skjer om jeg blir smittet!

For tre år siden fikk Zimmer nye lunger etter å ha slitt med lungesykdommen cystisk fibrose hele livet. Det reddet livet hans og gav ham livskvaliteten tilbake. Men selv om han har nye og friske lunger, er hans immunforsvar betraktelig svekket.

truls zimmer organdonasjon (Foto: Dokument 2)
truls zimmer organdonasjon (Foto: Dokument 2)
-I vinter fikk jeg en bakterieinfeksjon og måtte tilbringe flere uker på sykehus med respirator. Jeg tør nesten ikke tenke på hva som skjer om jeg får svineinfluensa, forteller han.

Vil du ta vaksinen?

Verdens helseorganisasjon håper at vaksinen er ferdig testet og klar til bruk i månedskiftet september/oktober. Risikogruppene, som omfatter hjerte- og lungesyke, sukkersyke, folk med astma, alvorlige nevrolgiske sykdommer og med nedsatt imunforsvar, får vaksinen først.

Norge har bestillt mer enn ni millioner doser, nok til å vaksinere alle nordmenn i to omganger om det viser seg å være nødvendig. Spørsmålet som vi alle må ta stilling til, er om vi vil ha vaksinen.