Sogneprest beklager oppfattelsen av homouttalelser

Sogneprest Helge Hartberg mener fortsatt at homofile sto for den første spredningen av hiv/aids-viruset. Men han beklager at dagens homofile har følt seg krenket av hans uttalelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Jeg kan ikke beklage at jeg refererer fakta. Det er ikke greit. Mine uttalelser er derimot blitt oppfattet som en anklage mot dagens homofile, og det har ikke vært min mening, sier sogneprest Hartberg i Sør-Aurdal i Oppland til NTB.

Etter alt bråket i kjølvannet av sogneprestens preken under olsokfeiringen 29. juli har Hartberg sett seg nødt til å gi en beklagelse overfor homofile som har følt seg krenket. Sognepresten sa i prekenen at hadde det ikke vært for de homofile, hadde hiv og aids vært unngått. Hartberg har fått støtteerklæringer fra mange, men også kraftig kritikk, blant annet fra fungerende biskop i Hamar bispedømme, Ole Elias Holck, synes det trist og respektløst av Hartberg å komme med slike uttalelser.

- Jeg beklager at mine uttalelser om hiv og aids lett kan oppfattes som at jeg legger skylden på de homofile, og ber om unnskyldning overfor dem som føler seg krenket av dette, sier sognepresten i en uttalelse han sendte ute sent torsdag kveld.

Hartberg gjentar at han ikke mente å legge skylden på dagens homofile, men han står fremdeles fast på at personer i det homofile miljøet var de første som spredte viruset blant mennesker.

- Vi kan ikke endre på faktum og jeg viste til et historisk forløp. I dag har jo heterofile like stort ansvar for spredningen, sier Hartberg til NTB. (©NTB)