slyngstad666 (Foto: Cornelius Poppe/SCANPIX)
slyngstad666 (Foto: Cornelius Poppe/SCANPIX)

Rekordhøy avkastning for oljepengene

270 milliarder kroner i avkastning de siste tre måneder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag kl 10 holder Norges Bank Kapitalforvaltning pressekonferanse om utviklingen i årets 2. kvartal. Resultatet som ble lagt frem er det beste kvartalsresultatet noen gang.

Oppgangen var også prosentvis større enn tidligere kvartalers fall. Renteforvaltningen bidro med en meravkastning på 3,7 prosentpoeng, mens aksjeforvaltningens meravkastning var 0,7 prosentpoeng.

Fondets verdi er på 2385 milliarder kroner etter 2. kvartal.

Se opptak av pressekonferansen øverst i saken.

- Den positive utviklingen har fortsatt inn i tredje kvartal. Siden markedene snudde i mars og frem til i dag har fondets verdi økt med mer enn 600 milliarder kroner, sier direktør for Norges Bank Investment Management (NBIM) Yngve Slyngstad.

Mer stabilt

Slyngstad sier at det var klare tegn til stabilisering av den økonomiske utviklingen i andre kvartal, og usikkerheten rundt finanssektoren avtok. Han mener at likviditeten begynner å komme tilbake i flere av rentemarkedene.

Det er fortsatt betydelig urolighet i flere markeder, men på adskilling lavere nivå enn tidligere, sier Slyngstad.

- Fondets verdi har til tross for problemene som har vært, allikevel hatt en stabil utvikling.

Av den totale avkastningen på 270 milliarder kroner i 2. kvartal, utgjorde nye tilførsler 40 milliarder kroner. Dette er nivå med første kvartal, men lavere enn foregående år.

Kjemper mot barnearbeid

Slyngstad fortalte at NBIM er spesielt glade for samarbeidet som er innført for å bekjempe barnearbeid. I juni annonserte fire av selskapene i fondets portefølje at de har inngått et samarbeid for å bekjempe barnearbeid innen frøproduksjon.

Det var NBIM som tok initiativ til samarbeidet, som skal sette standard for selskapenes arbeid for å få slutt på bruk av barnearbeid hos leverandører og samarbeidspartnere innen frøsektoren.

NBIM håper at modellen kan bruke samarbeidsmodellen også innen andre sektorer.

Mangel på vann

Et annet nytt satsningsområde er klima og vannforvaltning.

- Tilgang på vann kan utsette fondet for finansiell risiko, sier Slyngstad. I tredje kvartal legges det frem et strategidokument som vil sette standard for hvordan NBIM forventer at selskapene forholder seg til vann som knapp ressurs og risikoen ved vannmangel.

- Vi har gått igjennom selskapene og funnet 1100 selskaper som kan være ustatt. Vi vil jobbe forebyggende i forhold til 400 av disse.