Porsche og VW
Porsche og VW

VW tar over Porsche

VW blar opp 30 milliarder kroner. Og vips er Porsche en del av VW-familien.

Det nye VW-konsernet vil bestå av til sammen ti merker når den store handelen er sluttført i løpet av dette året: Volkswagen punger ut med drøye 30 milliarder for en eiderandel på 42 prosent av av sportsbil-delen av Porsche.

Dermed settes foreløpig punktum for en lang og dramatisk strid.

Tung gjeldsbyrde

Det startet da Porsche satte i gang et svært ambisiøst forsøk på å ta over det mange ganger større VW-konsernet. Lenge gikk det på skinner med stadig nye aksjeoppkjøp. Men så fikk Porsche både politiske beslutninger og finanskrise midt i fleisen. Resultatet ble dermed helt motsatt av hva man hadde håpet på.

Porsche hadde nemlig lånt store summer for å kjøpe VW-aksjer. Til slutt ble gjeldsbyrden så tung at bankene begynte å stille utrivelige krav. I tillegg raste det maktkamp internt i Porsche og utgangen ser vi nå.

En triumf

- Dette markerer starten på en æra for begge selskaper, sier VW-sjef Martin Winterkorn til bransje-nettstedet autonews.com.

Fra VWs side er dette selvfølgelig en triumf, stemningen er nok ikke like god hos Porsche. Her er det store skrekk-scenarioet at VW skal sluke dem med hud og hår - og gjøre Porsche til et rent undermerke, på linje med Skoda og Seat.

VW-konsernet inneholder nå ti bilmerker. Blant dem er VW og Porsche, Audi, Seat, Skoda, Lamborghini, Bentley og Bugatti.