Tusener protesterer mot gjeldsavtale på Island

Rundt 3.000 islendinger samlet seg torsdag utenfor Alltinget for å protestere mot en omstridt gjeldsavtale med Storbritannia og Nederland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Avtalen går ut på at Island låner 23,7 milliarder kroner fra Storbritannia og 10,6 milliarder kroner fra Nederland. Disse pengene skal gis som kompensasjon til de 300.000 britiske og nederlandske bankkundene som hadde satt pengene sine i nettbanken Icesave, men som tapte alt da Landsbanki gikk konkurs i fjor høst.

Island skal nedbetale gjelden, på til sammen 34 milliarder kroner, over 15 år. Avtalen innebærer en gjeld på over 106.000 kroner per innbygger. Og da er en årlig rente på 5,5 prosent, som er fastsatt i avtalen, ikke tatt med i beregningen.

Avtalen er imidlertid svært upopulær blant islendinger flest, som ikke kan forstå hvorfor vanlige skattebetalere, som allerede har det svært tøft økonomisk, skal belastes for feil foretatt av «skruppelløse bankfolk».

Alltinget skal etter planen stemme over avtalen denne eller neste uke. Men de folkevalgte er delt på midten i synet på den, og det er langt fra sikkert at den blir vedtatt. Flere medlemmer av det minste regjeringspartiet De venstregrønne er imot.

Demonstrantene krever at Alltinget avviser avtalen, og InDefence, organisasjonen som står bak demonstrasjonen, sier at den går inn for en rettferdig avtale som Island har råd til å betale. (©NTB)