SLO FEIL: Norsk velferdspolitikk har slått feil i forhold til somaliere, som har blitt samfunnets tapere med høy skilsmisserate, og mange lever kun av sosialhjelp og trygd. (Foto:  Arve Solheim/Pål Martin Rossing)
SLO FEIL: Norsk velferdspolitikk har slått feil i forhold til somaliere, som har blitt samfunnets tapere med høy skilsmisserate, og mange lever kun av sosialhjelp og trygd. (Foto: Arve Solheim/Pål Martin Rossing)

Somaliere blir gjort til tapere

Norsk velferdspolitikk har gjort somaliere i Norge til samfunnets tapere, viser en ny rapport som kom torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Somaliere i Norge er i dag den innvandrergruppen som har lavest yrkesdeltakelse.

De har en høy skilsmisserate, mange barn og en stor del av dem lever kun av sosialhjelp og trygd.

Torsdag kom en rapport som slår fast at norsk velferdspolitikk regelrett har gjort somaliere til samfunnets tapere, blant annet fordi offentlig støtte til enslige forsørgere oppfordrer dem til å skille seg.

- Det å være sosialklient er negativt for nordmenn. De tror at den støtten bare er beregnet på oss som er fattige og kommer fra fattige land, sier Safia Abdi TV 2 Nyhetene.

En suksess

Safia Abdi er hos Arbeids- og inkluderingsdepartementet fordi hun er en suksesshistorie.

Som voksen kom hun fra Somalia til Norge uten utdannelse. Siden har hun fullført både grunnskole, videregående skole og er nå utdannet sykepleier:

- Somaliere vil gjerne være i yrkeslivet. De vil være selvstendige fordi de er stolte mennesker, sier Abdi.

Den dystre rapporten er utarbeidet av en gruppe som også Safia Abdi sitter i.

Tar selvkritikk

Statssekretær Libe Rieber Mohn erkjenner at regjeringens integreringspolitikk er feilslått:

- Norske myndigheter bruker veldig mye ressurser på å få innvandrere ut i arbeidslivet og i aktiv deltakelse. Når vi da ikke lykkes med det knytta til norske somaliere, må vi se med fordomsfrie øyne på hvordan vi kan organisere det arbeidet annerledes, sier Rieber Mohn.

Men hun mener også somaliere selv må ta ansvar.

- De må vise at de er villige til å ta jobber, selv om det ikke nødvendigvis er en førsteprioritetsjobb, mener statssekretæren.