En soldat om bord den norske fregatten KNM Fritjof Nansen holder vakt mens skipet venter på å seile gjennom Suezkanalen. (Foto: Aage Aune/TV 2)
En soldat om bord den norske fregatten KNM Fritjof Nansen holder vakt mens skipet venter på å seile gjennom Suezkanalen. (Foto: Aage Aune/TV 2)

Den norske piratjakten har startet

KNM «Fridtjof Nansen» seilte gjennom Suezkanalen natt til fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den norske fregatten KNM «Fridtjof Nansen» passerte natt til fredag gjennom Suezkanalen og sluttet seg til EUs anti-piratoperasjon «Atalanta». Oppdraget til den norske fregatten er i første omgang satt til seks måneder.

Spent på natten

- Hele mannskapet er nå spent og store deler av de om bord skal i natt være på vakt for å sikre at gjennomfarten skjer på en trygg og sikker måte, sier Øystein Bogen som sammen med TV 2 følger ferden.

«Fridtjof Nansen» la fra kai fra Haakonsvern med kurs for Somalia 1. august. Den siste uken har fregatten ligget til land på Kreta, der den siste finpussen har blitt gjort, samt fylt opp drivstoff og forsyninger.

Du kan få daglige oppdateringer og følge fregatten på våre piratjakt-sider her.

Kan pågripe pirater

Fregattens oppdrag er å sikre handelsflåten og matforsyningene inn til Somalia.

- Når båten kommer ut på den andre siden av kanalen i Rødehavet, symboliserer det at oppdraget er i gang og KNM «Fridtjof Nansen» er på piratjakt. Det betyr at fartøyet må respondere til mulige nødrop fra sivile handelsskip, men også foreta inspeksjoner og muligens pågripelser av mistenkelige fartøyer man treffer på i havet, forklarer Bogen.

Marinejegerne utgjør selve spydspissen i operasjonen. Med sine hurtiggående båter er de i stand til å innhente pirater på flukt.

– De har høy fart og en fleksibel og robust våpenutrustning, sier sjefen for Marinejegerkommandoen, kommandørkaptein Christian Harstad, til TV 2 Nyhetene.

Har egen luftegård

– Vi kan patruljere for å drive preventiv virkning, og vi kan visitere fartøy, sier han.

Pirater som eventuelt blir pågrepet, vil bli holdt om bord fregatten i egne «luftegårder» og provisoriske oppholdsrom inntil de blir overlevert Kenya for rettsforfølgning. Dette er i tråd med en avtale EU har gjort med kenyanske myndigheter.

Hittil i år har det vært over 100 piratangrep eller forsøk på angrep utenfor Somalia.