SPORLØST FORSVUNNET: Her er skipet Arctic Sea som sist ble sett sent i juli. Nå frykter russiske myndigheter at pirater har kapret lasteskipet. (Foto: AFP PHOTO / SOVFRACHT)
SPORLØST FORSVUNNET: Her er skipet Arctic Sea som sist ble sett sent i juli. Nå frykter russiske myndigheter at pirater har kapret lasteskipet. (Foto: AFP PHOTO / SOVFRACHT)

– Forsvunnet skip fraktet narko eller våpen

Eksperter mener kaprerne av Arctic Sea var ute etter en hemmelig last.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Russisk marine har sendt krigsskip og ubåter for å finne ut hva som skjedde med lasteskipet Arctic Sea, som forsvant sporløst 28. juli. Rederi og myndigheter i Russland frykter at skipet med et mannskap på 15 mann er kapret av pirater eller mafia.

Det russiske fartøyet ble kapret i Østersjøen. Dersom det er pirater på ferde er det første sjørøveri på flere tiår i europeiske farvann.

– Ikke ute etter tømmer

Skipet var lastet med tømmer fra Finland. Den lite lukrative lasten får flere til å spekulere i om det er pirater som er på jakt etter løsepenger, eller om det er mafia som har tatt skipet med planer om å bruke det til sin virksomhet. Skipet ble bordet av 12 menn som ga seg ut for å være narkotikapoliti på rutinekontroll. Etter tolv timer forlot de skipet, som tilsynelatende fortsatte sin ferd som normalt.

Men kommunikasjonsutstyr var ødelagt og mobiltelefonene til mannskapet ble beslaglagt. Da skipet i tillegg ikke ankom Algerie som planlagt 4. august, kom mistankene om at skipet kan ha hatt en illegal last som rederiet ikke visste om.

– Jeg tror ikke dette dreier seg om pirater på jakt etter tømmerlast. Mest sannsynlig var det en eller annen form for hemmelig last om bord, som våpen eller narkotika, sier Mikhail Voitenko, redaktør i den russiske skipsfartspublikasjonen Sovfracht, til den britiske avisen Telegraph.

Annerledes pirater enn i Somalia

Nick Davis i sikkerhetsfirmaet Security Solutions mener det dreier seg om piratvirksomhet uansett hvilke årsaker kaprerne har.

– Pirater er pirater – hvis noen tar fartøyet uten autorisasjon ved å legge inntil skipet med en speedbåt, er det ikke noe annet enn hva somaliske pirater driver med, sier Davis til BBC.

Han mener likevel at fremgangsmåten skiller seg fra de mye omtalte piratene i Adenbukta ved kysten av Somalia.

– De har vel neppe bordet skipet mens de skjøt i luften og truet med å drepe mannskapet. Dette er sjørøveri, men annerledes enn det vi kjenner fra Somalia, sier Davis.

Kritisk til reaksjonstiden

Myndigheter og rederi får kritikk fra det internasjonale fagforeningsforbundet til sjøfolk, for at ikke sikkerheten til mannskapet ble ivaretatt tidligere.

– Det er urovekkende at vi i moderne tid kan bli kommandert av kaprere og seile gjennom noen av de travleste farvann i hele verden, uten at noen marinefartøy griper inn, sier Mark Dickinson i organisasjonen Nautilus International til Telegraph.

Russlands president Dmitrij Medvedev har gitt ordre til marinen om å finne det savnede skipet.

– Alle russiske marineskip i Atlanterhavet er sendt ut for å lete etter Arctic Sea, sier orlogskaptein Vladimir Visotskij til The Telegraph.