Ingen kjenner til jentelaget som skulle til Norway Cup i Kisangani.  (Foto: Poppe, Cornelius/SCANPIX)
Ingen kjenner til jentelaget som skulle til Norway Cup i Kisangani. (Foto: Poppe, Cornelius/SCANPIX)

Norway Cup-lag forsvant sporløst

UDI innrømmer visumtabbe. Nå vet ingen hvor jentene er.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jentelaget «Dynamo Girls» fra Den demokratiske republikken Kongo hadde fått visum for å delta i Norway Cup.

Ifølge Aftenposten eksisterer ikke dette laget. Nå er spørsmålet hvor jentene som fikk visum til Europa har tatt veien.

Var i tvil

President i i idrettsforbudet Justin Basumukange i Kisangani, hvor laget skulle ha hatt sin opprinnelse, sier til avisen at han ikke kjenner til saken.

Visumene ble utstedt av den norske ambassaden i Uganda. Fordi ansatte ved ambassaden var i tvil om hvorvidt søknadene skulle innvilges, gikk saken til UDI for behandling. Her fikk 17 spillere i alderen 17–19 år og fem ledere visum 26. juni. Visumene ble hentet med kurer fra Kongo.

Brøt retningslinjene

Ifølge Aftenposten vekker beslutningen bekymring hos andre medarbeidere i UDI, og saken blir diskutert med Utenriksdepartementet. Det blir slått fast at søknadene om visum ikke burde ha blitt innvilget. Det stilles i de fleste tilfeller krav om personlig oppmøte ved ambassaden når man søker, og det er usikkert om det i det hele tatt finnes noe jentelag fra Kisangani.

UDI vurderte da å kansellere visumene, men det skjedde ikke. Kilder avisen har vært i kontakt med, spekulerer i om Moland/French-saken har spilt inn, ved at Norge ikke har ønsket å ødelegge forholdet til Kongo.

Innrømmer tabben

Karl Erik Sjøholt, avdelingsdirektør i UDI.  (Foto: Svein Erik Dahl)
Karl Erik Sjøholt, avdelingsdirektør i UDI. (Foto: Svein Erik Dahl)
- Vi må bare innrømme at vi gjorde en feil. Det eneste vi kunne gjøre i ettertid, var å sjekke med innreisekontrollen til Norge. Den bekrefter at noe kongolesisk jentelag ikke har kommet til Norge, sier avdelingsdirektør Karl Erik Sjøholt i UDI til Aftenposten.

Ingen vet i dag hvor jentene har tatt veien. De har gjennom visumet mulighet til å komme inn i hvilket som helst Schengen-land. Eksperter avisen har snakket med frykter at jentene kan ha blitt trafficking-ofre. Det er også mulighet for at visumene er solgt videre, eller at de er benyttet til familiegjenforening.