Siv Jensen og Jens Stoltenberg
Siv Jensen og Jens Stoltenberg

Folkets dom: Jensen vant over Jens

Siv Jensen vant folket i den første duellen mellom statsministerkandidatene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under sendingen onsdag kveld hadde TV 2s seere mulighet til å gi uttrykk for hvem som kom best ut av debatten - statsminister Jens Stoltenberg (Ap) eller Frp-leder Siv Jensen. Mentometeravstemningen foregikk på tv2nyhetene.no.

Les også: Siv og Jens møttes i årets første statsministerduell

Totalt ble det avgitt 363.751 stemmer mens debatten pågikk. 56,2 prosent mente Siv Jensen gjorde det best, mens Jens Stoltenberg fikk støtte fra 43,8 prosent av de som stemte via pc-en.

- Tull og tøys

Målingen var på forhånd kraftig kritisert av valgforskere. Professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot, kalte nysatsingen for totalt verdiløs fordi man må bruke pc for å delta i avstemningen. Dermed avskjæres mange fra å delta.

- Å gi inntrykk av at Jens eller Jensen har vunnet debatten, er ikke riktig. Dette sier ikke noe om hva folket mener og burde ikke vært lov, sa han til tv2nyhetene.no onsdag.

Tendensen blant de som stemte via tv2nyhetene.no bekreftes imidlertid av en måling VG utførte etter debatten. Ifølge undersøkelsen, som ble utført av InFact, mente 48,4 prosent at Siv Jensen kom best ut. 44,2 prosent mente Stoltenberg var best, mens 7,4 prosent ikke hadde noen oppfatning.

Tilfreds

- Vi ser ikke på mentometeret som en fullverdig måte å måle folks meninger under debatten, men nå viser det seg at resultatet matcher ganske godt med det VG får ut på sin måling. Det er gledelig, sier Tor Godal, prosjektleder for Valg 09 i TV 2.

Tor Godal (Foto: Lars Barth-Heyerdahl/TV 2)
Tor Godal (Foto: Lars Barth-Heyerdahl/TV 2)

Han påpeker at det store antallet stemmer gjorde at man fikk nokså konservative utslag på mentometerpila, som fortløpende reflekterte stemningen blant seerne som stemte.

- Vi fikk ikke en situasjon hvor pila fløy fra side til side. Vi har valgt en metodikk som er ganske konservativ. Noen av brukerne skulle nok ønske at pila gjorde større utslag, men i stedet viser resultatet tilnærmet samme som seriøs meningsmåling, sier Godal.

- Må skjerpe seg

VGs kommentatorer gir begge duellantene terningkast 4.

Dagbladet deler ut en firer til Stoltenberg, mens Jensen får tre på terningen. Politisk redaktør Marie Simonsen mener Jensen framsto som overraskende tam.

- Hvis dette er landets to fremste politiske debattanter, må de skjerpe seg. Ellers blir det en lang valgkamp, skriver Simonsen.

Hvem synes du var best? Se debatten her og si din mening i kommentarfeltet nederst i artikkelen.

332891

TV 2s politiske redaktør Stein Kåre Kristiansen mener det ble en jevn batalje, men mener likevel en av dem skilte seg ut som vinner av duellen.

Se hvem Kristiansen kårer til vinner i videovinduet.

332978