Jaysuma Saidy Ndure  (Foto: Nukari, Jussi/SCANPIX)
Jaysuma Saidy Ndure (Foto: Nukari, Jussi/SCANPIX)

Ndure får VM-hjelp av omstridt mirakeldoktor

Olympiatoppen innrømmer at de ikke har helt kontroll på hva slags behandling Ndure får.

TV 2 Sporten (Berlin): Jaysuma Saidy Ndure planlegger å stille til start på begge sprintdistansene i VM etter å ha blitt kurert av Hans-Wilhelm Müller-Wohlfart.

- Hele verdenseliten går til ham for behandling, og det er jo fordi han flink, sier Jaysuma Saidy Ndure til TV 2 Sporten.

Tyskeren har jobbet for Bayern München i mange år, i tillegg er han lege på Tysklands fotballandslag. På sin privatklinikk i München har han behandlet store fotballstjerner i en årrekke, deriblant Steven Gerrard, Michael Owen og Diego Maradona.

Kontroversiell i legekretser
Friidrettstjerner som Linford Christie, Tyson Gay, Asafa Powell, Kelly Holmes og Paula Radcliffe har også oppsøkt Müller-Wohlfart, i tillegg til det tidligere golf-esset José María Olazábal.

Men mirakeldoktorens metoder har vært omstridte. Müller-Wohlfart sverger til homeopatmedisin som i varierende grad er anerkjent i legekretser.

Ikke-vestlig medisin
Den mediesky legen vokter sine hemmeligheter godt, men ubekreftede meldinger sier at han blant annet har behandlet pasientene sine med ekstrakt utvunnet av hanekammen til unge hannkyllinger, samt kalveblod, opp i gjennom årene.

- Han har drevet med injisering av ikke-vestlig medisin i mange år. Det har han i all hovedsak sluttet med. Han har vært litt kontroversiell tidligere, men driver kanskje litt mer vanlig nå, sier Lars Engebretsen, sjefslege i Olympiatoppen til TV 2 Sporten

Risiko for positiv dopingprøve
Engebretsen forklarer at Olympiatoppen generelt er skeptiske til at norske utøvere går til leger i utlandet, men at det er rom for å oppsøke legeekspertise for en "second opinion".

Siden det var kort tid til VM da Ndure ble kneskadet, har han fått lov til å dra til Tyskland. Men Engebretsen understreker at dette er sprinterens eget valg som han må stå for selv, og at det innebærer en risiko forbundet med doping.

- Av og til så er disse medisinene forurenset slik at det kan gi en positiv dopingprøve, det har vi aldri 100 prosent kontroll på. Men vi har strenge regler, det vet utøverne og det vet Ndure også, så han må si nei hvis han får tilbud om å få i seg noe han ikke er trygg på, fortsetter Engebretsen.

Uviss behandling
Ingen i apparatet rundt Ndure kan derimot svare konkret på hva slags behandling Ndure har fått i München.

Verken sportssjef Ronny Nilsen i Norges Friidrettsforbund eller medisinsk ansvarlig Ove Talsnes har foreløpig oversikt over det, to dager før VM-starten.

- Vet du hva som er i sprøytene du har fått?

- Nei, svarer Ndure og ler. Men jeg har det på en lapp. Og det er ingen forbudte stoffer, legger sprint-esset til.

TV 2 Sporten har vært i kontakt med flere prominente dopingeksperter både i Norge og internasjonalt som uttrykker skepsis til Müller-Wohlfarts metoder. Men de vegrer seg for å uttale seg fordi de ikke har full oversikt over hva som foregår på klinikken i München.

- Noenlunde kontroll
Olympiatoppen håper og tror det beste, men er også forberedt på at det verste kan skje.

- Vi har jo en historie i Olympiatoppen på noen positive prøver på grunn av utøvere som har brukt stoffer de ikke skulle, og som vi i Olympiatoppen ikke har visst om, sier Engebretsen til TV 2 Sporten.

- På en skala fra en til ti, hvor god kontroll har dere på Ndure her?

- Det vil jeg ikke si noe om, det blir bare spekulasjoner, men jeg føler vi har sånn noenlunde kontroll, avslutter Olympiatoppens sjefslege.