Konserndirektør Rune Indrøy, TV 2 (Foto: TV 2)
Konserndirektør Rune Indrøy, TV 2 (Foto: TV 2)

TV 2 dropper politisk reklame

Ingen partier vil få reklamefilmene sine vist på TV 2 denne valgkampen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Men samtidig varsler TV 2 at kampen om partipolitisk reklame på TV ikke er over.

Ulike fortolkninger

- Vi har innhentet vurderinger fra både interne og eksterne jurister som har vurdert dommen fra Strasbourg. De har hatt litt forskjellige tolkninger av dommen, men alle har likevel bedt oss være forsiktige når det gjelder partipolitisk reklame. Det gjør at vi i dette valget må si nei til partiene, sier kommunikasjonsdirektør i TV 2, Rune Indrøy til tv2nyhetene.no.

I desember i fjor ble TV Vest frikjent i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg for å ha sendt reklame fra Pensjonistpartiet ved valget i 2003. Dommen åpnet for at også andre TV-kanaler kunne omgå forbudet mot politisk reklame på TV. Men kulturminister Trond Giske sa likevel at forbudet fortsatt gjaldt.

Komplisert

TV 2 besluttet å gå dommen nærmere i sømmene med tanke på hva som kunne sendes i forkant av det forestående Stortingsvalget.

- Dommen gjør et skille mellom store og små partier. Småpartiene har vanskeligheter med å komme til orde i offentligheten og har derfor et større behov for markedsføring. Vi kunne selvsagt ha sendt reklamer fra småpartier, men da ville det blitt svært komplisert å definere hva som kan regnes som et småparti, sier Indrøy.

Konklusjonen ble da at ingen partier får tilgang til reklametid hos kanalen.

- Det har vært en utrolig vanskelig beslutning, men vi har ikke kunnet trekke en annen konklusjon. Hva som hadde skjedd om vi likevel hadde kjørt partipolitisk reklame, vet jeg ikke.

- Forbudet er urimelig

Samtidig sier kommunikasjonsdirektøren at TV 2 vil bli mer åpne for å selge reklametid til for eksempel interesseorganisasjoner og fagforbund med politiske budskap.

Allerede fra kommunevalget i 2011 vil TV 2 vurdere partipolitisk reklame på nytt.

- Vi vil jobbe videre med å endre lovverket. Om vi får gjennomslag vil være litt avhengig av hvordan Stortinget er sammensatt etter valget. Vi mener fortsatt at forbudet er urimelig, avslutter Indrøy.