Sentralbanksjef Svein Gjedrem kunngjorde onsdag at styringsrenten forblir uendret.  (Foto: Meek, Tore/SCANPIX)
Sentralbanksjef Svein Gjedrem kunngjorde onsdag at styringsrenten forblir uendret. (Foto: Meek, Tore/SCANPIX)

Styringsrenten uendret på 1,25 prosent

Norges Bank besluttet i dag å holde styringsrenten uendret, men antydet at renteoppgangen kan komme tidligere enn først ventet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Prisstigningen er om lag som ventet . Den underliggende prisveksten er nær inflasjonsmålet på 2,5 prosent. Arbeidsledigheten har vært lavere enn anslått, og situasjonen i finansmarkedene har bedret seg. Det er likevel for tidlig å fastslå at konjunkturene har snudd. Samlet gir utviklingen ikke nå grunnlag for å endre renten, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem.

Frykter tilbakeslag

På onsdagens pressekonferanse sa sentralbanksjefen at tallene for den internasjonale økonomiske utviklingen ikke er hyggelige, men noe bedre enn ventet.

- Det ser «litt mindre verre ut» internasjonalt, sier Gjedrem.

Han trakk fram at det er god vekst i Asia og at det er svært moderate tegn på vekst i USA. Fallet bremses også i Europa.

- Likevel viser de siste vektsanslagene for 2010 en fortsatt svært dårlig økonomisk utvikling, særlig i Europa, sier sentralbanksjefen.

Styringsrenten er nå 1,25 prosent. Det er hele 4,5 prosentpoeng under rentetoppen for ett år siden.

Renteoppgangen kan komme tidligere

- Det ser ut til at produksjonen og sysselsettingen i Norge kan avta noe mindre enn vi har ventet. Nye tall kan endre bildet, men skulle denne utviklingen fortsette, kan det bli aktuelt å øke renten tidligere enn anslått i siste pengepolitiske rapport, sier Svein Gjedrem.

Sentralbanksjefen viste til at Norges Banks siste prognose pekte på et uendret rentenivå ut senvinteren. Nå kan det derimot bli aktuelt å sette opp renten noe tidligere, men mer presis kunne ikke Gjedrem være på pressekonferansen.

Industrien på tomgang

Mens de som har gjeld nyter godt av det lave rentenivået, er situasjonen fortsatt vanskelig for industrien og eksportnæringen. NHO-direktør Finn Bergesen jr. mener dette er et argument for at renta fortsatt bør holdes lav.

- Næringslivet har tidligere hatt litt i ordrebøkene, som nå begynner å bli tomme. De strever med eksporten, sier Bergesen til TV 2 Nyhetene.

Se reportasje:

332761

Tror bunnen er nådd

Eksperter trodde sentralbanksjef Svein Gjedrem vil holde renta uendret onsdag.

- De fleste nøkkeltall både i Norge og ute i verden antyder at finanskrisen nærmer seg bunnen, og spesielt i Norge, hvor boligmarkedet har tatt seg opp og forbruket har tatt seg opp. Det tyder på at renta ikke skal ned, men den vil nok heller ikke bli hevet allerede nå, sa redaksjonssjef Geir Ormseth i Dine Penger til TV 2 Nyhetskanalen onsdag.