FRYKTER NY DOPING: Ledende britisk forsker advarer mot ny type doping under OL.  (Foto: STR/REUTERS)
FRYKTER NY DOPING: Ledende britisk forsker advarer mot ny type doping under OL. (Foto: STR/REUTERS)

Fritt frem for bloddopere i VM

Til tross for at det planlegges tidenes dopingjakt under mesterskapet.

Med VM i friidrett på trappene kan Expressen avsløre at Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) har syndet grovt mot sine forpliktelser.

I hele år har det ikke blitt gjennomført én eneste uanmeldt test for bloddoping i Afrika. For å avsløre bloddoping må man teste over tid for å kunne avdekke jukset.

På mellom- og langdistansene er det det afrikanske utøverne som dominerer. Dersom noen av dem har benyttet seg av bloddoping i år, kan de ha forbedret seg kraftig uten at det vil avsløres gjennom dopingtester i VM.

- Det spiller ingen rolle hvor man befinner seg i verden. Reglene skal gjelde alle, derfor er dette meget skuffende, sier den svenske dopingprofessoren Bengt Saltin til Expressen.

IAAF med dopingjakt til ingen nytte?
For kort tid siden testet fem jamaicanske utøvere positivt, men de slapp senere unna grunnet manglende bevismateriale.

Det kan altså også flere afrikanske utøvere gjøre, til tross for at IAAF har varslet at de skal jakte syndere som aldri før under årets VM.

- Tydeligvis har man bestemt seg for at man ikke kan få sikre tester i mange afrikanske land. Det er feil, det skal ikke være noen vanskeligheter med å gjennomføre disse testene, mener Saltin.