John Christian Elden og Einar Baardsen  (Foto: Steinar Figve/TV 2)
John Christian Elden og Einar Baardsen (Foto: Steinar Figve/TV 2)

Baardsen: - Den største tabben i mitt liv

Einar Baardsen angrer på at han inngikk et samarbeid med John Arne Riise.

Stavanger Tingrett/Bergen (TV 2 Sporten): Våren 2001 fikk Einar Baardsen en telefon fra Berit Riise. Sønnen John Arne Riise hadde da en kontrakt i Monaco, og hun ba Baardsen om å hjelpe sønnen med å finne en ny klubb.

- Det er den største tabben jeg har gjort i mitt liv, sa Einar Baardsen i Stavanger tingrett.

Baardsen hadde på det tidspunktet vært i England og sondert terrenget for hvilke klubber som trengte spillere og visste at Liverpool trengte en venstreback.

Mor Berit taus
Ifølge Baardsen hadde han fått flere advarsler mot å inngå noe samarbeid med mor og sønn Riise. Men John Arne Riise tryglet om at han skulle ta jobbet, og Baardsen lot seg overtale.

Einar Baardsen forteller i retten at han fikk i stand avtale med Liverpool. 20 år gammel får John Arne Riise en årslønn på 20 millioner kroner. Baardsen får et agenthonorar på 175 000 britiske pund, som skulle deles 50/50 med Berit Riise.

- Toppledelsen i Liverpool var til stede, og Berit Riise sa ikke ett ord. Jeg sa til henne at det eneste bidraget du kan gi er å forholde deg helt taus. Det var den eneste gangen hun klarte det, forteller Baardsen.

Men utenfor på Anfield ventet alt som kunne krype og gå av norsk presse. Dette likte Liverpool-ledelsen dårlig.

- De ble så rasende at de vurderte å rive kontrakten i stykker og gå, forteller Baardsen.

- Hadde jeg visst at John Arne Riise hadde inngått en avtale med moren om at hun skulle ha halvparten av alt jeg tjente på dette, hadde jeg aldri gått med på den, forteller Baardsen.

John Arne Riise skal etter hvert ha bedt Baardsen om å bistå med økonomien hans. Han ønsket å få i gang sponsoravtaler og forretningsvirksomhet. Baardsen forteller at han foreslo en strategi for John Arne Riise.

- Jeg hadde lyst til at en 20 år gammel gutt som var blitt mangemillionær kunne gi noe tilbake til samfunnet. Jeg foreslo at han kunne bli ambassadør for UNICEF eller Frelsesarmeen, men dette ble totalt latterliggjort av mora, forteller Baardsen.

Syntes synd på John Arne
Baardsen hevdet i retten at forholdet mellom Liverpool-profilen og mora var svært dårlig.

- Jeg fikk en telefon en kveld. Han sa at du må hjelpe meg å få parkert mor før hun ødelegger oss fullstendig, forteller Baardsen.

- Det var krig. Var du med henne var det greit, var du mot henne var du død, sier Baardsen.

Baardsen forteller at han har aldri tidligere har vært involvert i spilleres økonomi. Men han ønsket å hjelpe John Arne.

- Berit Riise hadde en katastrofal økonomi. Hun fikk masse penger fra John Arne, men betalte aldri på lånene sine. Hun hadde ikke betalt en eneste regning. Hun hadde aldri betalt noe sted, fortalte Baardsen.

- Jeg syntes forferdelig synd på ham. Derfor ble det til at jeg gjorde det jeg nå betaler en høy pris for, sa Baardsen.

Baardsen bestemte seg for å få orden på John Arne Riises økonomi.

- Han betalte aldri regningene sine. Derfor prøvde jeg å hjelpe han. Han fikk ny telefon annen hver måned for han betalte aldri abonnementet. Jeg endte opp med å betale alle disse småregningene for ham. Og jeg fikk aldri noe igjen.

Baardsen advarte Riise mot et tiltakende luksusforbruk.

- Han kjøpte en rød Ferrari og betalte et eget frakteselskap 130 000 kroner for å ta den med og sette den i en hotellgarasje på en tur til Norge, for så å få frakte den tilbake til England, forteller Baardsen.

Baardsen kunne i retten ikke si hvor mye penger han la ut for John Arne Riise.

- Det er betydelige beløp. Og der er min svakhet. Jeg har ikke vært flink med bilag og slike ting. Men jeg har ikke vært uærlig, sier Baardsen.