Tsunamivarsel etter jordskjelv i Asia.
Tsunamivarsel etter jordskjelv i Asia.

Tsunamivarselet er avblåst

Målingene som tilsa tsunamifaren var feil.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Like før klokken 00.30 norsk tid melder varslingssenteret for tsunamier i Stillehavet at de avblåser tsunamivarselet som ble utstedt tidligere mandag kveld. Målinger foretatt av senteret viser at det likevel ikke ble generert en tsunami og varselet er nå kansellert.

To kraftige skjelv

Tsunamivarselet ble sendt ut etter at to jordskjelv rammet Asia med kort tids mellomrom. i 22.30-tiden kom det meldinger om at et kraftig jordskjelv hadde rystet Andaman-øyene i Indiahavet. Dette jordskjelvet ble målt til 7,6 på Richters skala.

Tolv minutter etter kom meldingene om at et jordskjelv på 6,4 Richters skala hadde rystet den japanske hovedstaden Tokyo. Episenteret ble registrert sør for kysten av Honshu. Det ble i ettertid meldt om at skjelvet førte med seg en mindre tsunami med bølgehøyde på 60 centimeter. Også det japanske meteorologiske instituttet sendte ut tsunamivarsel etter skjelvet.

- Det var ganske kraftig

– Rommet ristet i rundt 20 til 30 sekunder. Det var ganske kraftig, sier korrespondent Sanjit Kumar Roy til Reuters fra sitt tilholdssted i Port Blair på Andaman-øyene.

CNN meldte i 23-tiden mandag kveld at skjelvet hadde sitt episenter 33 kilometer under havoverflaten, 262 kilometer nord for Port Blair på Andaman-øyene. Tsunamivarslingssenteret for Stillehavet sendte ut varsel for India, Burma, Indonesia, Thailand og Bangladesh. Dette er nå trukket tilbake igjen.

Etterskjelv fra 2004

Under tsunamien i 2004 ble Andaman-øyene kraftig rammet av en ti meter høy bølge. Ifølge United States Geological Survey kan det være snakk om et etterskjelv fra 2004. Totalt mistet rundt 350.000 mennesker livet i bølgene som oppsto etter jordskjelvet 26. desember 2004.

En tjenestemann ved Indian National Center for Ocean Information Services uttalte til Reuters at de ikke ville sende ut varsel, men at de overvåket nivået i vannet.

Stengte ned atomkraftverk

Hvis en tsunami hadde inntruffet, ville den nådd kysten av Sri Lanka, Bangladesh, Burma (Myanmar), Thailand og Indonesia innen en til tre timer etter at skjelvet inntraff.

Også Japans hovedstad Tokyo opplevde et kraftig jordskjelv mandag kveld. Skjelvet målte 6,4 på Richters skala og ble registrert med episenter sør for kysten av Honshu i Japan. Det skal ikke være meldt om skader på bygninger eller mennesker, men et atomkraftverk ble rutinemessig delvis stengt ned for sjekk etter skjelvet.