Fraråder bading i deler av Oslofjorden

Den kraftige oppblomstringen av alger i Oslofjorden skyldes kloakk. En av algeartene er giftig, og truer siste del av badesesongen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Både politi, brannvesen og medier er de siste dagene blitt nedringt av folk som melder om at skum flyter rundt i fjorden. Søndag var beskjeden fra Norsk Institutt for Vannforskning (NIVA) at algene ikke var farlige for mennesker, men mandag tok de nye prøver som viste noe annet.

En av algeartene som har blomstret kraftig opp, har det nemlig med å produsere giftstoffer. Algen heter Alexandrium og forgifter blant annet blåskjell. Men den er heller ikke helt ufarlig for mennesker. Ifølge NIVA kan algen gi irritasjon i huden.

– Vi anbefaler folk å unngå å bade der vannet er grumsete eller har skum på overflaten. Men der vannet er klart, regner vi det som helt trygt å bade, sier fungerende vannfaglig ansvarlig i Oslo kommune Ole Anton Engen til Aftenposten.no.

De mikroskopiske algene har blomstret opp som følge av varmt vann og mye næring i vannet. Det kraftige regnværet har ført med seg gjødselstoffer fra avløpsnettet rundt Oslofjorden. NIVA antar at det kan ta et par uker før algene er borte, avhengig av vær og vind. (©NTB)