Taiwan1_680
Taiwan1_680

- 600 mennesker er begravd etter jordskred

En hel landsby utslettet av tyfonen i Taiwan.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et jordskred forårsaket av den kraftige tyfonen som i helgen herjet Taiwan, har tatt med seg en fjellandsby sør på øya.

Skoler og hus ligger under jordmassene, og det fryktes at flere hundre mennesker er begravd, melder nyhetsbyrået AP.

Tyfonen brakte enkelte steder med seg opp til to meter regn, før den fortsatte mot Kina. Her ble over en million mennesker evakuert på østkysten. Vinden har nå gått tilbake, og tyfonen er nedgradert til tropisk storm.

Reddet med helikopter

Ifølge en lokal politikilde skal omlag 100 mennesker ha blitt reddet fra jordskredet i landsbyen Shiao Lin. Noen av disse ble fraktet vekk med militærhelikopter.

En av de som ble reddet, Lin Chien-chung, sier til en lokal avis at så mange som 600 ligger begravd under leiren.

- Leiren dekker en stor del av landsbyen, skolen og mange hus. En del av fjellet falt over landsbyen, sier Lin.

Landsbyen er fortsatt isolert fra omverdenen, fordi vannet ødela broen 12 kilometer unna. De overlevende har mottatt nødrasjoner fra redningshelikopter.

LES OGSÅ: Nedgraderer Morakot til tropisk storm

Traff fastlandet

Søndag kveld traff tyfonen det kinesiske fastlandet. Skadene har foreløpig vist seg å være mindre alvorlig enn fryktet. Men minst ett barn omkom da et hus raste sammen i Zheijiang-provinsen. I tillegg skal hundrevis av landsbyer være oversvømmet og over 2.000 hus ødelagt, ifølge nyhetsbyrået Xinhua. I byen Beibi famlet folk rundt i mørket etter at lyset gikk.

Traff Japan

Lenger nord i Stillehavet traff den tropiske stormen Etau østkysten av Japan sør for Tokyo mandag. Kraftig regn har ført til flom og jordskred. Omkring 500 hus er oversvømt. Tolv personer er omkommet, og ti savnet.

Ifølge politiet er over to tusen mennesker evakuert fra hjemmene sine.

Etau er nå på vei nordøstover langs kysten av Japan, og befolkningen advares mot mer regn.

Tyfon

Både Morakot og Etau er tropiske sykloner. Når det blåser orkan, mer enn 33 meter per sekund, kalles uværene tyfoner i den vestlige delen av Stillehavet, og hurricane i Atlanterhavet og i det østlige Stillehavet.

Avhengig av vindstyrken deles de videre inn i kategorier, der de sterkeste er i kategori 5. Her blåser det over 61 meter i sekundet, 220 kilometer i timen!

Tyfonen Morakot var i kategori 2, med en vindstyrke på 38 meter i sekundet, mens Etau så langt bare har vært en kraftig storm.