SYKEMELDT: Mange gravide blir sykemeldt under svangerskapet. (Foto: Falch, Knut/SCANPIX)
SYKEMELDT: Mange gravide blir sykemeldt under svangerskapet. (Foto: Falch, Knut/SCANPIX)

Blodprøve kan redde ufødte babyer

Ny metode kan erstatte fostervannsprøve.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskere ved National Health Service i Storbritannia mener funnene er så lovende at blodprøven kan erstatte fostervannsprøver i løpet av få år, skriver den britiske avisen Guardian .

Fosterets celleløse DNA sirkulerer i morens blod under svangerskapet. Forskerne har nå funnet en metode for å analysere dette arvestoffet. Dermed kan en blodprøve av mor avsløre om fosteret har genetiske sykdommer.

Dette er en stor fordel fordi fostervannsprøver ikke er uten risiko. Én prosent av kvinnene som får gjennomført fostervannsprøve, aborterer i løpet av få dager og mister dermed det som kan være et helt friskt barn, skriver avisen.

Mange i «risikosonen»

Tusenvis av gravide kvinner regnes hvert år for å være i faresonen for å få barn som lider av Downs syndrom, cystisk fibrose og andre genetiske sykdommer. Den vanligste metoden for å sjekke helsetilstanden til fosteret, er å ta en fostervannsprøve. Da stikkes en nål inn i livmoren for å ta en prøve av fostervannet.

Med den nye metoden kan en enkel blodprøve av moren være nok for å få de samme svarene.

Ønsker alternativ

Professor og overlege ved Nasjonalt senter for forstermedisin, Kjell Salvesen, sier det gjennomføres mellom 1000 og 1500 fostervannsprøver i Norge hvert år.

- Det er klart det er en viss risiko ved å stikke nåler inn i magen på folk. Om det kommer et sikkert alternativ til det, vil det være attraktivt, sier Salvesen.

I miljøet har det lenge vært kjent at man forsker på alternative metoder til fostervannsprøver. Problemet så langt har vært å få til en god analyse av babyens kromosomer.

Venter stadig lenger

I Norge er det slik at kvinner over 38 år og kvinner som tidligere har fått barn med genetiske lidelser, tilbys fostervannsprøve. Stadig flere kvinner faller inn i denne gruppen siden mange venter med å få barn.

Tidlig ultralydundersøkelse kombinert med blodprøve har imidlertid redusert antallet fostervannsprøver i Norge den siste tiden.

- En slik kombinert test kan ikke erstatte en fostervannsprøve, men det gir en god indikasjon på om fosteret er friskt, sier Kjell Salvesen.

Har stor tro

Professor Lyn Chitty, som leder det britiske forskningsarbeidet, mener at blodprøven kan erstatte andre metoder for å finne noen genetiske defekter arvet fra faren i løpet av to til tre år. I løpet av fem år kan dette også bli standardmetoden for å avsløre om fosteret har Downs.

Testen vil være mye enklere å gjennomføre og kan tas tidligere i svangerskapet. Dermed får foreldrene mer tid til å vurdere hva de vil gjøre om det oppdages at fosteret ikke er friskt.