vaksine (Foto: RALF HIRSCHBERGER/EPA)
vaksine (Foto: RALF HIRSCHBERGER/EPA)

Vaksineprodusent forlangte ansvarsfritak

Norge måtte godta kravet for å få vaksineavtalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Folkehelseinstituttet mener Norge ikke hadde ikke noe valg når de inngikk avtalen som fritok vaksineprodusenten GlaxoSmithKline for ansvar for eventuelle bivirkninger av influensavaksinen.

Ikke like grundig testing som vanlig

- Skulle vi få vaksine mot svineinfluensa, måtte vi gjøre en avtale med GlaxoSmithKline om fritak fra erstatningsansvar, sier avdelingsdirektør Preben Aavitsland til Stavanger Aftenblad.

- Bakgrunnen er at vi nå opplever en verdensomspennende influensaepidemi, en pandemi. Da var det viktig å få utviklet en vaksine mot svineinfluensaviruset så fort som mulig. Norge gjorde en avtale som sikrer at vi nå raskt får vaksine. Men fordi det haster med vaksinen, er testingen og utprøving av vaksinen på mennesker ikke like omfattende som vanlig.

- Derfor krever firmaet en ansvarsfrihet hvis vaksinen ikke skulle være så effektiv som man kunne forvente. Det er også en ansvarsfrihet for eventuelle sjeldne bivirkninger, fordi man tester vaksinen på færre, sier Aavitsland.

9,4 millioner doser til Norge

Han understreker at firmaet har et produktansvar, altså at de har ansvar for at det ikke skjer noen feil i produksjonen. Vaksinen skal også godkjennes av både norske og europeiske legemiddelmyndigheter før den blir tatt i bruk.

Les også: - Svineinfluensavaksine ferdig i september

Norge har bestilt 9,4 millioner doser, nok til to gangers vaksinering for hele befolkningen. Vaksineutgiftene er beregnet til rundt 650 millioner kroner. (©NTB)