Kvinnene er på vei tilbake i bybildet, mener Frp (Illustrasjonsfoto). (Foto: Thomas Bjørnflaten / SCANPIX)
Kvinnene er på vei tilbake i bybildet, mener Frp (Illustrasjonsfoto). (Foto: Thomas Bjørnflaten / SCANPIX)

– Frps sexkjøp-utspill er useriøst

Bjørg Tørresdal (KrF) mener utspillet vitner om lite kunnskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2006 fremmet KrF et såkalt representantforslag der de gikk inn for å kriminalisere kjøp av seksuelle tjenester. Det samme var da gjort i Sverige, med gode resultater. Loven ble vedtatt, og har vært gjeldende siden januar 2009.

Over natten forsvant de prostituerte fra bybildet i store byer som Oslo og Bergen, men tegn kan tyde på at de nå er på vei tilbake.

LES OGSÅ: Eksplosiv økning av prostituerte i Oslo


– Kunnskapsløshet

Nå reagerer den som fremmet forslaget, Bjørg Tørresdal, sterkt på det hun mener er kunnskapsløshet hos Frps Solveig Horne . Tidligere i dag konkluderte Frps representant med at loven ikke virket og at en derfor burde fjerne hele forbudet.

– Dette er useriøst. Punktum. Hvordan kan Horne har oversikt over alle de prostituerte i Oslo? Utspillet hennes om at loven ikke virker har ikke basis i noe tallmateriale, og er mer et ønske fra Hornes side, sier Tørresdal til tv2nyhetene.no.

LES OGSÅ: Frp-politiker vil fjerne sexkjøpforbudet

Før sommeren leverte politiet en rapport til Stortinget som faktisk viste det motsatte.

Stortingsrepresentant Bjørg Tørresdal, ( Krf ), Rogaland. (Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX)
Stortingsrepresentant Bjørg Tørresdal, ( Krf ), Rogaland. (Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX)

– Politiet i Oslo sa rett før sommerferien at loven var en suksess. At antallet gateprostituerte øker litt i sommermånedene visste vi fra før. Akkurat det samme har skjedd i Sverige, og det trenger ikke å indikere noe som helst, mener Tørresdal .

Rapporten viste hvor mange personer som hadde blitt bøtelagt for sexkjøp etter at loven ble innført i januar i år. Alle som ble bøtelagt, vedtok boten som er på 9000 kroner.

– Vi er ikke i mål

Tørresdal mener at det er altfor tidlig å si noe som helst om en lov som bare har vært virksom i seks måneder.

– Vi er ikke i mål, men signalene vi får er positive. Det er ikke bare loven som er viktig her. Vi har satt i gang tiltak, blant annet gjennom Pro-senteret, Kirkens Bymisjon og Frelsesarmeen, som skal være med på å sikre de prostituerte verdige alternativer, og håp om et bedre liv, forteller hun, og legger til at det for 2009 ble bevilget 15 millioner ekstra til ytterligere tiltak.

LES OGSÅ: Sexmarkedet på topp i Bergen

Loven vil vurderes kontinuerlig etter hvert som tallmateriale og annen informasjon blir tilgjengelig.

– Jeg har snakket med jentene

Solveig Horne (Frp) tar avstand fra Tørresdals påstander om kunnskapsløshet.

– Nei da. Det jeg legger til grunn er Pro-senterets egne tall, og samtaler med jentene selv. Ifølge dem er det blitt verre å være prostituert etter at loven ble innført, og det er vanskeligere å kontrollere forholdene for jentene, forteller Horne

Dersom dette er tilfelle, mener Horne at politikerne må være voksne nok til å ta konsekvensene.

– Jentene rapporterer om flere voldtekter etter at loven ble innført. Det er ingen som passer på jentene, det åpenlyse er vekk, og når de blir tvunget under jorden, får de det vanskeligere, tror Horne.

Det har ikke lykkes tv2nyhetene.no å komme i kontakt med prosenterets representanter.