Lyst og last: Ingunn Kyrkjebø lurer på om man bør være skeptisk til å spise fisk (Foto: Sigurd Fandango)
Lyst og last: Ingunn Kyrkjebø lurer på om man bør være skeptisk til å spise fisk (Foto: Sigurd Fandango)

Ingunn på helsa løs

Ingunn Kyrkjebø ser nærmere på hva slags mat vi putter i oss her til lands. Vær forberedt på et par aha-opplevelser!

I seks programmer skal Ingunn Kyrkjebø se nærmere på hva vi putter i oss. De forskjellige programmene har ulike temaer knyttet til kosthold og ernæring.

- Jeg vokste opp i et hjem hvor det var mye kunnskap om ernæring, og lærte tidlig at det er mye som kan skjule seg i mat. Både av bra og dårlige ting, forteller Kyrkjebø.

Mat er den viktigste enkeltfaktor for helsa vår, og programlederen mener det derfor kan være greit å ha et litt bevisst forhold til hva man putter i kroppen.

ingunn
ingunn

- Men det er en jungel av tips, råd og forskning der ute som av og til forvirrer mer enn det oppklarer. Etter å ha lest utallige rapporter og snakket med fagfolk, prøver vi å gi et bilde av det vitenskapen faktisk er enige om at er bra og dårlig for kropp og sjel, sier Kyrkjebø.

Norsk fedme-epidemi?

I første program ser hun nærmere på om vi virkelig har en fedme-epidemi i Norge.

Det er over en milliard overvektige i verden i dag. I EU øker antallet med en million hvert år, og i England har regjeringen erklært at fedmeepidemien er et like alvorlig problem som klimakrisen. Enkelte norske forskere mener fedmeepidemien også har rammet oss her til lands, og at vi om 20 år vil være på nivå med USA, der to av tre voksne lider av overvekt eller fedme. Men hvor sannsynlig er egentlig dette?

Les også: Overvektig - mistet jobben

For tung for sjøen

Vi møter fiskeren Ronny Haugland. Han mistet jobben fordi han var for overvektig - eller som det heter på fagspråket; han hadde for høy BMI (Body Mass Index). Han forteller historien om hvordan de nye reglene sier at sjøfolk med BMI over 35 ikke kan jobbe på sjøen og at han rett og slett måtte på en heftig slankekur for å kunne fortsette jobben på fiskebåten.

Både Lyst og lasts ernæringsekspert Rune Blomhoff og helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad har meninger om saken.

Se «Lyst og last» på TV 2 lørdag 8. august kl. 13.25. Program 1 av 6. Reprise.