En lege ved universitetet i Mainz demonstrerer hvordan svineinfluensavaksinen skal settes. Universitetet leter nå etter personer å prøve ut vaksinen på.  (Foto: THOMAS LOHNES/AFP)
En lege ved universitetet i Mainz demonstrerer hvordan svineinfluensavaksinen skal settes. Universitetet leter nå etter personer å prøve ut vaksinen på. (Foto: THOMAS LOHNES/AFP)

Vaksineprodusent slipper erstatningsansvar

Norge har inngått en spesialavtale med legemiddelfirmaet som produserer svineinfluensavaksinen. Om noen rammes av alvorlige bivirkninger, tar norske myndigheter ansvaret.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette er en spesiell avtale på grunn av pandemisituasjonen. Bakgrunnen er behovet for rask leveranse av vaksine. Vi har ikke samme erstatningsfriheten når det gjelder andre vaksiner vi produserer for Norge, sier administrerende direktør Åge Nærdal i den norske avdelingen av legemiddelfirmaet GlaxoSmithKline (GSK) til Stavanger Aftenblad.

Gjelder ikke produksjonsfeil

Han legger til at avtalen om erstatningsfrihet ikke gjelder hvis GSK skulle skade selve vaksinen ved å gjøre alvorlige produksjonsfeil.

Ifølge Folkehelseinstituttet vil ikke Norge ikke ta vaksinen i bruk før den er godkjent av EMEA (European Medicines Agency), EUs organ for godkjenning av nye medisiner.

Testes ut

Vaksinen vil først bli testet ut på friske personer i aldersgruppen 16 til 60 år.

Stortingsrepresentant og lege Olav Gunnar Ballo (SV) er betenkt over avtalen. (©NTB)