nhoinfo680 (Foto: TV 2)
nhoinfo680 (Foto: TV 2)

NHO tatt med buksene nede

NHO har regnet grovt feil når de frontet eksempler på formueskattlegging. Nå legger de seg flate

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at Stein Erik Hagen fortalte til TV 2 at familien vil flagge ut til Sveits, har formuesskatt blitt en stor sak i valgkampen. Både høyresiden og Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) har kommet på banen.

- Bunn-elementær regnefeil

NHO viste til Eric Saudan som et godt eksempel på hvordan småbedrifter rammes av formuesskatten. NHO regnet også ut at Saudan ville få over 123.000 kroner i formuesskatt for 2009.

- NHOs utregninger er gale. Det sier professor ved Norges Handelshøyskole Terje Hansen. Han har gått gjennom NHOs utregninger:

- De har brukt feil verdsettelsesmetode for å beregne hva likningsverdien blir, forklarer han. ifølge professoren vil Eric Saudans formuesskatt kun bli 17 100 kroner, ikke 123.000 som NHO påsto.

- Det er så bunn-elementært at det er skremmende at NHOs eksperter på formuesskatt kan gjøre så elementære feil, sier han.

Se intervju med Hansen her: (Artikkelen fortsetter under)

330992

Innrømmer regnefeilen

Og NHO legger seg flate:

- Dette er ingen god dag for oss, sier Informasjonsdirektør i NHO, Kåre Verpe, til TV 2. Mellom åpenbare sjarmoffensiver, legger han seg flat på vegne av NHO og innrømmer regnefeilen.

- Det er alltid litt pinlig når man ikke har gjort jobben godt nok. Det er vi som har regnet feil, sier han.

Verpe er redd for at fokus på denne feilen ødelegger for debatten om formueskatt, og at det svekker NHOs troverdighet.

Se intervju med Verpe her: (Artikkelen fortsetter under)

330986

Saudan, som stod fram som offer på TV 2, er heller ikke uten feilaktighet i denne saken. Han har nemlig ikke betalt formueskatt overhode. Nå ber han skattemyndigheten om å få betale den uoppgjorte regningen - to år etterpå.

Hevdet å måtte selge unna eiendom

Eric Saudan driver restauranten på Fløyen og Lysstedet Bellevue i Bergen. Og for to uker siden frontet han NHOs kampanje mot formueskatten og fortalte til TV 2 at han må selge unna eiendommer for å betale den stadig økende formueskatten.

Den gang sa han følgende om selskapets formueskatt:

- Det er bittert. Konsekvensen for oss er at vi må skaffe frem pengene fordi vi ikke har tjent dem. Da må vi låne penger eller selge eiendom som vi eier. Det synes jeg er det verste. Den urettferdigheten som ligger der.

Null i formue

Men det er noe som ikke stemmer. Saudan står nemlig oppført i skattelistene for 2007 med null i formue. Derfor konfronterte vi han igjen og spurte, det riktig at han må selge eiendom for å betale formueskatten?

- Selvfølgelig burde det ikke være mulig å finne en ligning som ikke stemmer med det vi sa. Utgiften for oss er og blir 50 000 kroner. Det har vi gjort ligningsmyndighetene oppmerksom på, sier Saudan til TV 2 Nyhetene

Den tidligerer presidenten for NHO reiseliv erkjenner nå at han ikke har betalt formueskatt og har bedt skattemyndighetene sende den uoppgjorte regningen.

Skylder på Skatteetaten

Han mener det hele skyldes en teknisk feil hos Skatteetaten. For selv mener han å ha sendt inn den riktige informasjonen, at formuen er rapportert, men at dette ikke er registrert hos skattemyndighetene.

- Jeg er helt ærlig jeg. Jeg tok utgangspunkt for uttalelsene mine i de papirene vi har. Glippen her er at det vi har sendt inn til skattemyndighetene ikke kom med i utligningen.

- Det pinlige er at vi fant ut av det i fobindelse med denne saken, sier Saudan til TV 2 Nyhetene.

Nå risikrerer han også å måtte betale straffeskatt på den ubetalte formueskatten .

Se intervju med Saudan her:

330985