Kyst  og fiskeriminister Helga Pedersen og miljøvernminister Erik Solheim var på befaring i det tilgrisete området lørdag ettermiddag.  (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)
Kyst og fiskeriminister Helga Pedersen og miljøvernminister Erik Solheim var på befaring i det tilgrisete området lørdag ettermiddag. (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)
Miljø  og bistandsminister Erik Solheim  var lørdag i Langesund for se på skadenen etter grunnstøtingen natt til fredag.  (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)
Miljø og bistandsminister Erik Solheim var lørdag i Langesund for se på skadenen etter grunnstøtingen natt til fredag. (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)

Solheim endret meninger om slepebåtberedskap

Miljøvernminister Erik Solheim sier at slepebåtberedskap i sør er en kampsak for SV. Det er stikk i strid med det han sa for mindre enn to måneder siden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Miljøvernminister Erik Solheim sa i Stortinget 18. juni at det ikke er behov for statlig slepebåtberedskap i Sør-Norge. Han mente da at kapasiteten på dette området både var god og tilfredsstillende. I dag sier han til TV2 at det har vært en kampsak for SV å få på plass slepebåtberedskap i sør.

Mange løfter

Grunnstøtingen av det panamaregistrerte lasteskipet «Full City» har fått fart i politikerne.

Siden fredag har halve regjeringen vært på befaring i Langesund og vedtak om økt beredskap har kommet på løpende bånd.

I går la for eksempel Jens Stoltenberg fram ni punkter for å bedre oljevernberedskapen.

Har snudd

Et av punktene til Stoltenberg var etablering av en statlig slepebåtberedskap i Sør-Norge. En sak som Fremskrittspartiet spurte miljøvernministeren om i Stortinget 18 juni, i forbindelse med Stortingets behandling av Forvaltningsplanen for Norskehavet. Da mente Solheim at slepebåtberedskapen var god nok.

I en replikkveksling med Frps Tord Lien fikk Solheim spørsmål om det ikke burde vært en statlig havgående slepebåtberedskap også i Sør-Norge.

Solheim svarte:«Vår vurdering er at i dette området er det en god, tilfredsstillende privat kapasitet for å gjøre dette. Den kan mobiliseres i enhver krisesituasjon.»

Vil ha unnskyldning

Onsdag sier Solheim at SV alltid har vært for statlig slepebåtberedskap i Sør-Norge, i motsetning til det han sa i juni.

«Dette har vært en kampsak for oss i SV», sier Solheim til TV2.

Men i Frp er de oppgitt over at Solheim ikke vil innrømmer at han har snudd i denne saken.

– Erik Solheim bør be om unnskyldning til oss i Frp, men også til alle de som har måttet leve med regjeringens politikk, sier stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen til TV 2 Nyhetene.

Presisering:

Erik Solheim presiserer torsdag at han snakket om slepebåt-beredskapen i Midt-Norge,ikke i Sør-Norge, fra Stortingets talerstol. Han har derfor ingenting å unnskylde overfor Fremskrittspartiet, sier han.