skolestart
skolestart

Giftfri skolestart

Dansk laboratoriumstest avslørte miljøgifter i en rekke barneprodukter.

Skolestart for de minste nærmer seg, men før du handler inn årets skoleutstyr bør du undersøke om utstyret inneholder PVC eller ftalater.

Les også: Test av vinterdresser
Les også: Test av vintersko

Miljøgifter

En undersøkelse utført av det danske informasjonssenteret for Miljø og Sunhed, avslørte at mye av det som trengs til skolestart er lagd av PCV og ofte tilsatt ftalater.

– PVC og ftalater finnes i alt fra drikkeflasker, matbokser, skolesekker, viskelær og regntøy, sier daglig leder i Grønn Hverdag, Tone Granaas til TV 2 hjelper deg.

Hvordan stoffene påvirker mennesker er fortsatt ukjent, men forsøk på dyr har vist at PVC og ftalater kan føre til kreft og hormonforstyrrelser.

– Plastleker og skoleutstyr som inneholder stoffene kan bidra til at barn eksponeres i ung alder, og foreløpig er det ingen som med sikkerhet kan si noe om virkningen på mennesker over lang tid, sier Granaas.

Her kan du se hvilke produkter i testen som ikke inneholdt PVC og ftlater.

Sjekk nøye

Når man kjøper et produkt bør man alltid lese på pakken, råder Granaas. For selv om produsenten har et stort sortiment av varer som ikke inneholder PVC, kan det henne at et og annet produkt inneholder stoffet – noe som ble funnet i den danske undersøkelsen.

Av de mange Disney-produktene som var med, inneholdt ett pennal ftalater.

– Sjekk nøye. Om det inneholder PVC skal det stå opplyst, sier Granaas.

I produkter egnet til barn under tre år, har det blitt innført totalforbud mot stoffene.

– Noen av de antatt verste ftalatene er forbudt i produkter til barn under 14 år, sier Granaas.

På tross av forbudet viser tester at flere produkter til barn i denne aldersgruppen inneholder ftalater, skriver Miljø og Sunhed.