Kjøper 400 nye respiratorer på grunn av svineinfluensa

Helseminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) har gitt grønt lys til å kjøpe 400 nye respiratorer i tillegg til de 600 som finnes på norske sykehus i dag.

Helseminister Bjarne Håkon Hanssen har goskjent kjøp av 400 nye respiratorer til norske sykehus for å møte svineinfluensaen.  (Foto: Morten Holm/SCANPIX)
Helseminister Bjarne Håkon Hanssen har goskjent kjøp av 400 nye respiratorer til norske sykehus for å møte svineinfluensaen. (Foto: Morten Holm/SCANPIX)

– Vi har beregnet at 1000 nordmenn vil trenge intensiv pustehjelp samtidig når influensabølgen når toppen. Sykehusene har allerede vel 600 respiratorer. Nå kjøper vi ytterligere 400, sier Hanssen til VG.

Enkle og avanserte

Helseforetakenes innkjøpssentral, Hinas, opplyser at det burde la seg ordne å skaffe respiratorene. Halvparten vil være enkle maskiner til under hundre tusen kroner. Men Rikshospitalet vil få flere nye og svært avanserte respiratorer til langt over en million kroner per stykk.

– Basert på erfaringene fra Storbritannia, som er over den første toppen, vil vi få 300.000 nye smittede per uke de to ukene når vi når toppen av den første og største bølgen, sier helseministeren.

3000 til sykehus

99 prosent vil trolig klare seg hjemme, men den siste prosenten, cirka 3000, vil ha behov for sykehusbehandling.

Pandemiekspertene har videre beregnet at rundt 450 pasienter hver uke vil ha behov for pustehjelp med respirator. Disse kommer på toppen av de som normalt har behov for respirator, og derfor trenger sykehusene akutt 400 respiratorer for å dekke behovet i ukene som kommer. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2