angrepille
angrepille

14.000 kjøpte angrepille i juni

Overlege slår alarm om omfanget av ubeskyttet sex.

Tall fra Apotekforeningen viser at det ble solgt 13.908 pakninger med nødprevensjon på apotekene i juni.

- Det er det høyeste salgstallet vi har hatt i juni noen gang for nødprevensjon eller angrepiller og det til tross for at det også nå er mulig å kjøpe angrepiller utenom apotek, sier informasjonssjef Jostein Soldal i Apotekforeningen.

Handler på apotek

Fra 1. januar vedtok regjeringen at man kan selge nødprevensjon andre steder enn apotek, men salget har foreløpig ikke tatt av. I årets første kvartal ble bare tre prosent av alle angrepiller omsatt utenfor apotek.

Soldal sier at totalomsetningen av angrepillen derfor er noe høyere og at det sånn sett definitivt er en rekordmåned i juni i år.

Frykter ubeskyttet sex

Det er stor enighet om at det er bra at nødprevensjon er lett tilgjengelig, men overlege Anne Flem Jacobsen ved Kvinneklinikken ved Oslo Universitetssykehus, avd. Ullevål er bekymret for at mange ikke beskytter seg når de har sex.

- Det er jo bra at kvinner vet at det finnes nødprevensjon og at de kan få tak i det. Men det som er trist er at de ikke beskytter seg på forhånd men at de velger å gjøre det i ettertid, sier Jacobsen.

Bruk kondom!

- Vi skulle ønske at det var flere som brukte blant annet kondom. Vi har relativt høye tall med klamydia og da vil ikke nødprevensjon hjelpe. I tillegg så er ikke nødprevensjon helt sikkert hvis du bruker det i den perioden hvor det er størst sannsynlighet for å bli gravid, sier Jacobsen. Hun ønsker ikke at angrepillen skal bli det mest brukte prevensjonsmiddelet.

Vanskelig å få tak i prevensjon

Sex og samfunn-senteret i Oslo får mange henvendelser fra unge jenter om angrepille.

De tror noe av årsaken til de høye tallene skyldes at vanlig hormonell prevensjon er alt for vanskelig å få tak i.

- Du må komme et sted i åpningstida, til en lege, enten hos oss på sex og samfunn i Oslo eller hos fastlegen din. Du må få time, vente på timen, få resept og så gå på apotek for å kjøpe den sier assisterende daglig leder Tore Holte Follestad.

- Feil med angrepille

Venninnene Kristin Skaar Briseid og Marthe Strand har ikke brukt angrepille selv, men sier de har flere venninner som har benyttet seg av det.

De mener det er feil hvis angrepillen nå skal bli det nye prevensjonsmiddelet for unge jenter.