Kenny Robert van Hummel (Foto: BAS CZERWINSKI/AP)
Kenny Robert van Hummel (Foto: BAS CZERWINSKI/AP)

Van Hummel drømmer om å bli sist i Tour de France

Og klarer han det kan det bety gode penger for Kenny van Hummel.

Nederlenderen Kenny van Hummel har hatt en flott sesong, og med sine fem seiere er Skil-Shimano-rytteren faktisk Nederlands mestvinnende rytter denne sesongen.

I Tour de France er målet imidlertid ganske så annerledes: Van Hummels mål er nemlig å komme sist i Tour de France.

Alt om Touren: Nyheter | Resultater | Lag/Ryttere | Sendeskjema | Etappene

- Godt også for pengene skyld
Sisteplassen i Touren belønnes nemlig med tittelen «lantern rouge» - «Den røde lykten», og det betyr faktisk ganske mye. I fjor la belgieren Wim Vansevenant opp etter å ha blitt «lanterne rouge» hele tre ganger. Han har med det verdensrekorden.

- Når jeg kommer til Paris håper jeg at jeg ligger helt sist. Som sistemann får man en masse oppmerksomhet, og etter Touren får man invitasjoner til gateløp. Arrangørene vil gjerne vise frem han som kom sist i Touren, så det er også godt for pengenes skyld, forklarer van Hummel ifølge Politiken.

Da må han imidlertid komme seg innenfor tidsfristen på alle etappene, og det har allerede vist seg problematisk for nederlenderen.

Se Kenny van Hummels kamp mot klokken på en hard fjelletappe i videovinduet over!

- God PR for laget
I øyeblikket leder van Hummel «konkurransen» om å bli sist suverent. Det er nesten 40 minutter opp til Jevgenij Hutarovitsj som ligger nest sist.

Hutarovitsj ligger to timer og 23 minutter bak ledende Alberto Contador, mens Kenny van Hummel har brukt tre timer og to minutter mer enn Contador på å komme seg i mål.

- Det er litt merkelig, for han er den mestvinnende nederlandske rytteren i år. Han har vunnet fem løp i år og leder Europa Touren. Normalt sett er han en vinner, men plutselig er det helt annerledes. For laget er det god PR, men etter Touren synes jeg han skal begynne å vinne igjen, sier Skil-Shimanos sportsdirektør Merijn Zeeman.

Kaggestad spådde van Hummel-exit
Kenny van Hummel lå også sist etter Tourens første uke. Da spådde Johan Kaggestad at Nederlenderen ikke kom til å fullføre.

- Nei, det gjør han nok ikke. Jeg tror også hans nærmeste «konkurrenter», Angelo Furlan og Jevgenij Hutarovitsj bryter. Da er Cervélos Andreas Klier på 168. plass min favoritt til å bli «lanterne rouge» når Touren er over. Klier ofrer seg helt og fullt for Carlos Sastre og Thor Hushovd, sa Kaggestad.

Med én uke igjen kan van Hummel og Hutarovitsj fremdeles motbevise Kaggestad, mens Angelo Furlan har forsvunnet ut av Touren.

Steven de Jongh ligger tredje sist, to timer og ti minutter bak Contador, mens Kaggstad-«favoritt» Andres Klier er fjerde sist, to timer og fire minutter bak.