Film: Redd Menig Ryan (Saving Private Ryan)
Film: Redd Menig Ryan (Saving Private Ryan)

Film:
«Redd Menig Ryan»

Spielbergs krigsdrama på TV 2 i kveld.

En mor mottar telegram om at tre av hennes fire sønner har mistet livet i krigen.

En liten tropp beordres til å finne den fjerde, menig James Ryan.

Steven Spielberg tar utgangspunkt i D-dagen i dette dramaet fra Den andre verdenskrig. Kaptein John Miller (Tom Hanks) får i oppdrag å føre sin enhet på åtte mann bak fiendens linjer for å redde ut menig Ryan (Matt Damon).

Soldaten er yngst av fire brødre. De tre andre har falt på slagmarken. På høyeste hold er det bestemt at familien skal slippe flere tap. Ettersom Millers menn regelrett går gjennom ild og vann for én persons skyld, begynner de å tvile på selve oppgaven. Hvorfor er ett menneske viktigere enn dem?

«Redd Menig Ryan» tar den vanlige soldats ståsted, og stiller spørsmål ved krigens logikk og moral. Regissør Steven Spielberg prøver ikke å skape helter, men viser vanlige mennesker som er havnet i en situasjon de helst ikke vil være i - i en krig som for dem er uten logikk.

Filmen fikk strålende kritikker da den gikk på norske kinoer i 1998. «Ingen har tidligere beskrevet krigens absurditet så sterkt som det Steven Spielberg gjør i denne filmen (...) Redd Menig Ryan er uten tvil tidenes beste og mest troverdige krigsfilm.», uttalte en kritiker.

Se «Redd Menig Ryan» på TV 2 klokken 21.40 lørdag.