Jakarta ble rammet av flere bombeeksplosjoner natt til fredag.  (Foto: SCANPIX)
Jakarta ble rammet av flere bombeeksplosjoner natt til fredag. (Foto: SCANPIX)

Norsk kvinne skadd i bombeangrep

Flere bombeeksplosjoner like ved Norges ambassade i Jakarta. Minst ni personer er drept, flere av dem utlendinger. Se video av ødeleggelsene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utenriksdepartementet bekrefter overfor TV 2 Nyhetskanalen at en norsk kvinne ble skadet etter bombeaksjoner i den indonesiske hovedstaden Jakarta natt til fredag.

- Kvinnen er nå skrevet ut av sykehuset og er i god behold, sier underdirektør Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet.

UD sier kvinnen var gjest på et av hotellene som ble angrepet.

Det var hotellene Ritz-Carlton og Marriott Hotel som natt til fredag norsk tid ble rammet av en serie blodige bombeangrep. Alle de nordiske ambassadene ble umiddelbart evakuert.

Alex Asmasubrata jogget i området da bombene eksploderte. Han var en av de første på åstede og gikk inn på Marriott hotell før redningsmannskaper kom til stedet.

- Det lå kropper på bakken. En av dem hadde fått sprengt bort hele mageregionen, sier han til nyhetsbyrået AP.

Les også: Ambassader evakuert etter bombeeksplosjoner

Minst 100 nordmenn i Jakarta

Det er rundt 100 nordmenn som har registrert seg hos den norske ambassaden i Jakarta. Ambassaden har hatt kontakt med flere nordmenn, og disse skal være god behold.

Alle er i midlertid ikke gjort rede for. I følge UD er telefon-nettet ustabilt.

- Vi har lagt igjen beskjed på telefonsvareren til flere nordmenn hvor vi ber dem om å ta kontakt umiddelbart.

Minst ni drept

- De nordiske ambassadene ligger alle i nabobygningen, og alle er evakuert. Den norske ambassaden er derfor stengt inntil videre, men vil bli relokalisert til et annet sted så fort som mulig, sier Imerslund.

I følge politiet er minst ni mennesker drept i bombeangrepene. Nyhetsbyrået AP melder at runt 50 personer er alvorlig skadet.

Minst 14 av de skadde og døde er utlendinger. Nyhetsbyrået AP melder at de rammede utlendingene kommer fra Norge, Nederland, New Zealand, Australia, USA, Canada, India og Sør-Korea.

Marriott ble rammet av den første eksplosjonen. To minutter etter gikk det av en bombe i nabohotellet Ritz-Carlton. Marriott-hotellet ble også rammet av et terrorangrep i 2003.

Tidligere ble det meldt om at en bilbombe eksploderte to timer etter i den nordlige delen av byen. Dette ble senere tilbakevist.

Første på fire år

Sikkerhetsminister Widodo Adi Sucipto fortalte presse til stede at bombene gikk av kl. 7.45 og 7.47 lokal tid, og at bombene var kraftige.

Anti-terrorpoliti var raskt på plass og stengte av området rundt hotellene.

Dette er det første terrorangrepet i landet siden bombeangrepene på Bali for fire år siden. Den gang ble 20 mennesker drept.

Terrornettverk

Det spekuleres i om det er den islamistiske grupperingen Jemaah Islamiyah som står bak. Dette er ikke bekreftet av myndighetene i Indonesia. Ingen har tatt på seg ansvaret for angrepet.

Terrorisme-analytiker Rohan Gunaratna er imidlertid ikke i tvil.

- Den eneste organisasjonen som har kapasitet til å gjennomføre et angrep på vestlige må er Jemaah Islamiyah. Jeg er ikke i tvil om at det er de som står bak, sier han.

Myndighetene i landet har satt inn store ressurser for å bekjempe det asiatisk terrornettverket. De siste årene har de fleste av lederpersonene i Jemaah Islamiyah blitt anholdt, i tillegg til flere hundre sympatisører.