Vegard Bjerck ble drept på Skøyen i desember i fjor. (Foto: TV 2/Privat)
Vegard Bjerck ble drept på Skøyen i desember i fjor. (Foto: TV 2/Privat)

Drapssiktet løslates fra varetekt

Den 42 år gamle mannen som er siktet for forsettlig drap på Vegard Bjerck (43) på Skøyen i Oslo i fjor, løslates fra varetektsfengsel torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I et rettsmøte torsdag ble det bestemt at 42-åringen som er siktet for forsettlig drap på Vegard Bjerck (43), blir løslatt fra varetekt.

Politiet ba om fire nye uker i varetekt med brev- og besøksforbud for mannen i rettsmøtet, men retten mener at det ikke er skjellig grunn til mistanke. Derfor besluttet retten i en kjennelse at mannen måtte løslates.

Politiet har bedt om oppsettende virkning, som innebærer at mannen ikke vil slippe ut før anken behandles i lagmannsretten. Det skjer trolig over helgen.

– Ifølge dommeren virket det ikke sannsynlig at min klient har rukket å utføre et drap i løpet av den tiden han har hatt til rådighet, sier advokat Knut Lindboe, som er 42-åringens forsvarer, til tv2nyhetene.no.

Retten har gjennomgått 42-åringens bruk av hjemmepcen i perioden rundt drapstidspunktet.

Vurderte drapssiktedes pc-bruk

I kjennelsen sier retten dette om de digitale sporene i Skøyendrapet:

«Om man nå går nærmere inn på dette hovedgrunnlaget og ser dette sammen med at siktede slik retten forstår aktors redegjøring for rapportene om bruk av PC kun har et opphold på PC-bruk på 14-16 minutter rundt drapstidspunktet, og legger til grunn cirka 4 minutters gangtid tur retur garasjeanlegget, så mener retten at det samlet sett ikke er sannsynlighetsovervekt for at siktede har begått drapet.Aktor tidfestet drapstidspunktet til kl. 16.11. Aktor gjennomgikk foreløpige rapporter som viser at siktede sendte en mail til sin arbeidskollega kl. 16.02 den 18.12.08. Aktor påpekte også at han kan ha sendt en melding via Skype kl. 16.03.48, men dette kan også ha vært kl. 17.03.48, og er usikkert. Han sendte så en mail kl. 16.18. Aktor opplyste at det tar cirka 2 minutter å gå ned og inn i garasjeanlegget fra leiligheten til siktede. Selv om man skulle legge til grunn at han sendte en melding via Skype cirka kl. 16.04, har han hatt tid til å gå ned i garasjeanlegget, ripe en bil, bli opptaget av fornærmede, stikke ham ned og gå opp igjen før han sendte en ny mail kl. 16.18.»

Vegard Bjerck ble funnet drept i garasjeanlegget på Skøyen 18. desember i fjor. Politiet mener IT-gründeren overrasket 42-åringen mens han var i ferd med å ripe opp en bil, og at drapet skjedde i affekt.

Lindboe sier til tv2nyhetene.no at det etter en helhetsvurdering av fakta ikke var skjellig grunn til mistanke mot hans klient.

– Ingen skjellig grunn til mistanke

I kjennelsen heter det at retten ikke finner at det foreligger skjellig grunn til mistanke, og at det derfor ikke er grunn for retten til å gå inn på øvrige fengslingsvilkår.

Aktor viste i det vesentlige til samme mistankegrunnlag som ved forrige fengsling, og dette ble begrunnet først og fremst i tre forhold.

Politiet hadde en teori ut fra drapsmåte om at gjerningspersonen ble overrasket i garasjeanlegget mens vedkommende gjorde noe ulovlig.

Politiet: – Gjort grundig etterforskning

Ifølge politiet ble 42-åringen oppdaget av Bjerck mens han ripet opp en bil. 42-åringen skal deretter ha drept Bjerck for å skjule at han hadde ripet opp bilen.

Politiet viste også under rettsmøtet til at det var gjort svært grundig etterforskning for å finne ut om noen hadde et motiv for å ville ta livet av Bjerck, men at etterforskningen har ikke gitt holdepunkter for dette.

For det tredje viste et hundesøk gjort rundt en halv time etter drapet fant sted, at hunden interesserte seg for et spor som ledet mot stedet der 42-åringen bor.

Retten viser i sin kjennelse til at lagmannsretten tidligere har påpekt at bevisverdien er svekket ved at hunden var et stykke fra drapsstedet da den fant sporet.

Retten sier videre at det i denne saken er foretatt en del etterforskning siden sist uten at dette har endret grunnlaget for mistanke i særlig grad.