Alltinget sier ja til islandsk EU-søknad

Alltinget i Reykjavik har sagt ja til at Island skal innlede forhandlinger om EU-medlemskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at 33 medlemmer av Alltinget stemte for og 28 stemte imot, ble det torsdag klart at statsminister Jóhanna Sigurdardóttir kan levere landets EU-søknad under Unionens utenriksministermøte 27. juli.

Avstemmingen ble holdt etter en lang og hissig debatt mellom nasjonalforsamlingens EU-vennlige fløy, og dem som mener at Island har det bedre utenfor EU.

Sigurdardóttirs sosialdemokratiske parti, som er sterkt for islandsk EU-medlemskap, sitter i regjering med De venstregrønne, som er EU-kritiske. De to inngikk tidligere i år en avtale om at de ville levere en søknad og forhandle fram en avtale, og så la en folkeavstemning avgjøre saken.

De to partiene har flertall i Alltinget, men har som en del av sitt interne kompromiss fristilt sine representanter i saken.

Flere i opposisjonen, og også internt i De venstregrønne, ønsket en folkeavstemning også om selve søknaden. Fem av De venstregrønnes medlemmer stemte imot EU-søknaden torsdag, derav landets jordbruks- og fiskeriminister, Jon Bjarnason. (©NTB)