Journalist og menneskerettsighetsaktivist Natalja Estemirova ble bortført og drept i Tsjetsjenia.  (Foto: DYLAN MARTINEZ/REUTERS/SCANPIX)
Journalist og menneskerettsighetsaktivist Natalja Estemirova ble bortført og drept i Tsjetsjenia. (Foto: DYLAN MARTINEZ/REUTERS/SCANPIX)

Norge fordømmer drapet på Natalja Estemirova

Utenriksministeren oppfordrer russiske myndigheter til å grundig etterforske drapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag ble menneskerettighetsaktivisten Nataja Estemirova bortført fra hjemmet sitt i Groznyj i Tsjetsjenia og senere funnet drept i nærheten av Nazran i Ingusjetia.

Norge fordømmer drapet på den kjente aktivisten som har mottatt flere internasjonale prise for sitt menneskerettighetsarbeid.

Les også: Russiske medier stille om aktivistdrap

BEKYMRET: Utenriksminister Jonas Gahr Støre er bekymret over at nok en menneskerettighetsaktivist er drept i Russland.  (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)
BEKYMRET: Utenriksminister Jonas Gahr Støre er bekymret over at nok en menneskerettighetsaktivist er drept i Russland. (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)

– Tragisk og bekymringsfullt

– Vi fordømmer det brutale drapet på menneskerettighetsforkjemperen Natalja Estemirova. Det er tragisk og bekymringsfullt at enda en menneskerettighetsforkjemper er drept i Russland, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

Flere menneskerettighetsorganisasjoner mener at det er mye som tyder på at tsjetsjenske myndigheter sørget for at Estemirova ble drept.

– Norge oppfordrer russiske myndigheter til å sette i gang en grundig og effektiv etterforskning av drapet slik at de ansvarlige gjerningsmennene kan stilles for en domstol, sier Støre.

Estemirova har vært svært kritisk til myndighetene i Tsjetsjenia, som hun mener er ansvarlige for bortføringer, tortur og drap.

– Mordet på Natalja Estemirova viser at det er behov for internasjonal oppmerksomhet rettet mot Nord-Kaukasus og støtte til beskyttelse av menneskerettighetsforsvarere, sier Støre.

Viet lite spalteplass

Dagsavisene Izvestia og Rossijskaja Gazeta viet ikke spalteplass til drapet på Estemirova. Ikke overraskende var drapet heller ikke nevnt i tabloidaviser som Komsomolskaja Pravda.

Den statlige TV-kanalen Kanal 1 hadde et kort innslag om drapet, men Estemirovas tragiske skjebne var ikke blant kanalens toppsaker.

Les også: Menneskerettighetsaktivist drept i Russland