Sotomayor vil ikke svare på spørsmål om abort

Sonia Sotomayor, som ser ut til å bli USAs første høyesterettsdommer med latinamerikansk bakgrunn, vil ikke røpe sin holdning til abort under høringen i Senatet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gang på gang avviste Sotomayor å svare på spørsmål om abort under utspørringen onsdag. Hun sa samtidig at president Barack Obama aldri spurte henne om hva hun mener om abort før han nominerte henne til høyesterettsdommer.

- Jeg kan ikke svare, fordi jeg kan ikke vurdere det rent abstrakt, sa Sotomayor da hun fikk flere hypotetiske abortspørsmål fra den republikanske senatoren Tom Coburn

Abort har ofte vært ett viktig stridstema i amerikansk høyesterett. Motstanderne ønsker å forsikre seg om at et flertall av de ni dommerne fortsatt er abortmotstandere, mens tilhengerne av abort håper på endringer.

Ettersom høyesterettsdommerne sitter på livstid eller til de selv velger å gå av, vil Sotomayor (55) kunne påvirke USAs abortlovgiving i flere tiår.

Til tross for mange kritiske spørsmål har selv republikanske politikere innrømmet at Senatet etter alt å dømme kommer til å godta at Sotomayor tar plassen til høyesterettsdommer David Souter, som gikk av med pensjon forrige måned. (©NTB)