OPPDRETTSLAKS: Det brukes mellom tre og fire ganger mer fisk fra havet til oppdrett av laks enn det som produseres av mat. (Foto: Henning Bagger)
OPPDRETTSLAKS: Det brukes mellom tre og fire ganger mer fisk fra havet til oppdrett av laks enn det som produseres av mat. (Foto: Henning Bagger)

Eksportrekord tross dårlige tider

Bedrifter i Akershus økte salget til utlandet med 12 prosent, og går sammen med laksenæringen mot strømmen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bedrifter som har markedet sitt utenfor Norge har tøffe tider. Tall for første halvår viser en nedgang i den landbaserte eksporten fra Norge på hele 18 prosent.

Men variasjonene mellom fylkene er stor.

– Nesten alle sektorer går nedover, men det er store forskjeller. Rogaland har den kraftigste nedgangen i eksporten i første halvår, mens Akershus-bedriftene faktisk har vekst på 12 prosent, sier fagsjef i Norsk Industri Sindre Finnes til TV 2 Nyhetene.

Spesialisert industri

Ifølge Norsk Industri drar Akershus fordel av å ha en jevnt over spesialisert industri, som bedrifter som lager avanserte instrumenter, vitenskapelig utstyr og avansert elektronikk.

Også bedriftene i Finnmark, Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane og Buskerud hadde en liten økning i eksportinntektene.

Aller verst har de dårlige tidene slått ut for landbaserte eksportbedrifter i Rogaland. Her har verdien av eksporten falt med hele 35 prosent i første halvår. Mye av dette skyldes reduserte metallpriser og redusert aktivitet ved Eramet i Sauda og Hydro på Karmøy.

Dårlige tider for metall

I 2009 eksporterte Hydro Karmøy aluminium for nærmere 9 milliarder kroner. I år blir det betydelig mindre.

– Vi har redusert aktiviteten betydelig og vi har hatt en stor omstillingsprosess som følge av det. Det har medført at vi har hatt en bemanningsreduksjon fra 1300 til drøyt 900, sier fabrikksjef Are Jaastad.

Eksport1OK
Eksport1OK
Ifølge Norsk Industri sliter den kraftkrevende industrien over hele landet.

– Metallsektoren har den sterkeste nedgangen med en 45% reduksjon i eksportvolumet. De områdene som er mest rammet er kysten fra Hordaland til Telemark, der er det en kraftig nedgang, og vi ser også nå på junitallene at det er en kraftig nedgang også i Nordland, sier Sindre Finnes i Norsk Industri.

Gode tider for laks

– Er det noen lyspunkter?

– I Norge er det ett lyspunkt, og det er eksporten av laks – som øker, mens nesten alle andre sektorer går nedover, sier Finnes.

– Hvordan ser utviklingen ut fremover?

– Vi er ganske sikre på at både juli og august blir svake, og så håper vi at utviklingen utover høsten vil ta seg litt opp. Det ser i hvert fall ut som om både Verdensbanken, OECD og IMF forventer en gradvis økning i høst og utover neste år, sier Finnes.