Al Gore og Rajendra Pachauri med fredsprisen 2007 (Foto: AFP)
Al Gore og Rajendra Pachauri med fredsprisen 2007 (Foto: AFP)

Al Gores miljøbombe

Al Gore ble ikke president, men fikk laget sin egen dokumentar. Den ble belønnet med to Oscarstatuetter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«An Inconvenient Truth», eller «En ubehagelig sannhet» som den heter på norsk, gir oss et lidenskapelig og inspirert innblikk i én manns innsats for å avsløre de myter og misforståelser som global oppvarming er omspunnet av, og inspirerer til handling for å forhindre det.

Skiftet fokus

Denne mannen er tidligere visepresident Al Gore som i kjølvannet av valgnederlaget i år 2000, skiftet fokus i livet og nå konsentrerer seg fullt og helt om å redde jorden fra endringer vi ikke kan snu.

I dette tankevekkende og skarpe portrettet av Gore og hans turné med sitt "globale oppvarmingsshow", er Gore i fyr og flamme over å bringe den grimme sannheten om det han kaller vår «planetære krise», ut til vanlige mennesker før det er for sent.

Ikke for sent

2005 og den verste stormperioden som USA noen gang har opplevd, er bak oss, og det kan se ut til at vi nærmer oss dette punktet. Og Gore legger ikke fingrene imellom når han forklarer alvoret i situasjonen.

Blant overbevisende fakta og spådommer om framtiden, ligger Gores personlige historie: Han var en idealistisk student som så konturene av en gedigen miljøkrise. Som ung senator ble han stilt overfor en rystende familietragedie da hans søster døde av lungekreft, og hans seks år gamle sønn nesten døde. Så kom slaget da han ble slått av Bush på målstreken til presidentvervet.

Alt dette endret hans syn på verden, og han vendte tilbake til den saken som hadde betydd mest for ham. I troen på at det ennå ikke var for sent å gjøre noe.

Moralsk spørsmål

Gore legger ikke skjul på at han mener vi ikke lenger kan unne oss å se på global oppvarming som et politisk spørsmål. Det er snarere den største moralske utfordringen vår globaliserte sivilisasjon er stilt overfor.

Og filmen håvet inn under årets Oscar-utdeling: Regissør Davis Guggenheim vant Oscar for beste dokumentar, Melissa Etheridge vant Oscar for låten «I Need To Wake Up».

Se «En ubehagelig sannhet» på TV 2 Zebra torsdag kl. 24.00.

Se også:

«Allsang på grensen» på TV 2 torsdag kl. 20.00.

Sesongavslutningen på «Criminal Minds» på TV 2 torsdag kl. 21.45.