Språkrådet: – Helse Vest bryter målloven

Leger på Vestlandet tvinges til å snakke bokmål når de bruker et nytt talegjenkjenningsprogram. – Det strider med målloven, sier språkdirektør Sylfest Lomheim.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I forbindelse med at Helse Vest prøver ut et nytt talegjenkjenningsprogram, må legene snakke bokmål når de bruker diktafon. Programmet finnes nemlig ikke på nynorsk.

– Dette strider mot norsk lov. Folk som jobber i staten, kan ikke bli tvunget til å bruke en viss målform, sier leder i Språkrådet, Sylfest Lomheim, til NTB.

Tirsdag ble det kjent at nynorsktalende leger ved Førde sentralsykehus har satt i gang en underskriftskampanje der de protesterer mot at de blir tvunget til å bruke bokmål når de bruker det nye talegjenkjenningsprogrammet. Helse Førde på sin side avviste imidlertid legenes krav med begrunnelse om at det vil ta for lang tid og bli for dyrt å innføre programmet også på nynorsk.

Ifølge Lomheim i Språkrådet er det Helse- og omsorgsdepartementet, og ikke Helse Vest eller Helse Førde, som har ansvaret for at deres medarbeidere får benyttet sin målform.

– Departementet må ta fatt i dette. Det er deres ansvar at det finnes teknologi både på bokmål og nynorsk, sier Lomheim, og tilføyer at departementet også må ta regningen. (©NTB)