Flere mindreårige i fengsel

Norske fengsler opplever en boom av mindreårige innsatte. Hittil i år er flere under 18 år fengslet enn i hele fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Så langt i 2009 har 58 mindreårige sittet inne i norske fengsler. Det samlede antallet i fjor var 50. Per i dag sitter 15 mindreårige bak lås og slå, skriver Dagsavisen.

Advokatforeningens menneskerettighetsutvalg er bekymret for situasjonen til mindreårige i norske fengsler. En undersøkelse de har foretatt, viser blant annet at mindreårige i enkelte tilfeller deler celler med voksne fanger, og at de opplever isolasjon i lange tidsrom. Ingen av de mindreårige skjermes fra andre kriminelle.

– Antall barn i norske fengsler er alarmerende, og 2009 er et rekordår. Norge har en klar internasjonal forpliktelse overfor Barnekonvensjonen, men denne bryter vi systematisk, sier advokat Christopher Hansen.

– Med våre soningskøer blir smågutta plassert der det er ei ledig celle, selv om Oslos største narkohai sitter ved siden av, sier han.

I FNs barnekonvensjon heter det at fengsling av barn kun kan benyttes som siste utvei og i et kortest mulig tidsrom, men ifølge Advokatenes menneskerettighetsutvalg skjer det motsatte i norske fengsler. I en undersøkelse utført av utvalget oppgir flere av barna i norske fengsler å ha lite eller ingen kontakt med advokat, barnevern, psykolog eller annet helsepersonell.(©NTB)