Hittil i år har 58 barn helt ned i 15 årsalderen sittet inne i norske fengsler.  (Foto: Johannessen, Sara/SCANPIX)
Hittil i år har 58 barn helt ned i 15 årsalderen sittet inne i norske fengsler. (Foto: Johannessen, Sara/SCANPIX)

Rekordmange barn i fengsel

Norske fengsler opplever en barneboom. Hittil i år er flere barn fengslet enn i hele fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hittil i år har 58 barn helt ned i 15-årsalderen sittet inne i norske fengsler. Det samlede antallet i fjor var 50. Per i dag sitter 15 barn bak lås og slå, skriver Dagsavisen.

Flertallet av barna som er fengslet sitter i Oslo kretsfengsel, som er kjent for å ha Norges tøffeste fengselsmiljø med hardbarkede kriminelle og fanger med store psykiske problemer.

Deler celler med voksne fanger

Advokatforeningens menneskerettighetsutvalg er bekymret for situasjonen til barn i norske fengsler. En undersøkelse de har foretatt viser blant annet at barn i enkelte tilfeller deler celler med voksne fanger og at de opplever isolasjon i lange tidsrom.

– Antall barn i norske fengsler er alarmerende og 2009 er et rekordår. Norge har en klar internasjonal forpliktelse i forhold til Barnekonvensjonen, men denne bryter vi systematisk, sier advokat Christopher Hansen.

Videregående skole i kriminalitet

Fengselsinspektør Kim Ekhaugen i Oslo fengsel mener at fengselet fungerer som en videregående skole i kriminalitet.

– Med våre soningskøer blir smågutta plassert der det er ei ledig celle, selv om Oslos største narkohai sitter ved siden av, sier han.

I FNs barnekonvensjon heter det at fengsling av barn kun kan benyttes som siste utvei og i et kortest mulig tidsrom, men ifølge Advokatenes menneskerettighetsutvalg skjer det motsatte i norske fengsler. (©NTB)