UNIVERSAL KRIG: Spesialrådgiver Eva Joly mener det er umulig å kontrollere at afrikanske leder ikke stikker unna bistandspenger. (Foto:  Tommy Storhaug, © TV 2)
UNIVERSAL KRIG: Spesialrådgiver Eva Joly mener det er umulig å kontrollere at afrikanske leder ikke stikker unna bistandspenger. (Foto: Tommy Storhaug, © TV 2)

Joly vil fjerne skatteparadisene

Korrupsjonsjeger Eva Joly lover å ta grep om ulovlige pengestrømmer ut av utviklingsland når hun blir leder i utviklingshjelpkomiteen i EU-parlamentet tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er ikke et viktigere spørsmål i utviklingspolitikken enn skatteparadisproblematikken, og det at utviklingslandene har rett til å beholde sine egne inntekter. I dag er det mange store ulovlige pengestrømmer ut av utviklingsland, så dette vil være et mål for den komiteen jeg skal lede, sier Eva Joly til TV 2 Nyhetskanalen.

– Men det har ikke vært et uttalt mål for EU å bli kvitt skatteparadisene, for EU selv har mange skatteparadiser.

Når EU-parlamentet konstituerer seg tirsdag, blir det for første gang med en norsk statsborger som medlem av parlamentet: Norskfranske Eva Joly er valgt inn for det franske partiet De grønne.

Som komitéleder vil hun blant annet ha ansvar for hvordan pengene til utviklingshjelpen er brukt, med evaluering av kvaliteten på programmene, og inngående undersøkelser om hvorvidt

SKATTEPARADIS: Her havner mange bistandskroner. ( © TV 2)
SKATTEPARADIS: Her havner mange bistandskroner. ( © TV 2)
det er brukt korrupsjon i prosjektene.

Vil fjerne Barosso

Joly har tidligere vært spesialrådgiver i Norad, og sier hun vil føre videre det hun har lært i løpet av disse årene, og i samarbeid med Erik Solheim.

I tillegg til arbeidet med å fjerne skatteparadiser, vil hun jobbe for minst 30 prosent kutt i klimagasser innen 2020 og et sterkere EU-parlament.

– Det å ha mulighet til å få utrettet noe er veldig viktig, og når du er en av 736 parlamentsmedlemmer, så er den muligheten mindre enn når du leder en komité, sier hun.

Eva Joly har hatt som uttalt mål å fjerne president i EU-kommisjonen, José Manuel Barroso. Når MEPene samles i dag, må de stemme over Barrosos nye fire år.

NYE TILTAK: President for EU-kommisjonen Jose Manuel Barroso kom onsdag med nye tiltak for å stimulerere den europeiske økonomien.  (Foto: YVES HERMAN/REUTERS / SCANPIX)
NYE TILTAK: President for EU-kommisjonen Jose Manuel Barroso kom onsdag med nye tiltak for å stimulerere den europeiske økonomien. (Foto: YVES HERMAN/REUTERS / SCANPIX)
– Jeg har ikke noen tro på at du kan forandre fremtiden med de samme menneskene og de samme metodene. Barroso står jo for den ultraliberale tendensen, og direktiver han kommer med forslag til, selv midt oppe i krisen, var ultraliberale. Så vi håper å lage en konsensus rundt et annet navn, sier hun.

– Men har ikke mange av de store landene blitt enige på kammerset om at Barosso skal fortsette?

– Jo, det har de kanskje, men vi anser tiden fremover er viktig, og jeg skulle personlig ønske at kommisjonen er ledet av en kvinne. Jeg har en kandidat som er Mary Robinson. Fordelen med henne er at Irland da ville bli veldig ulykkelige, og sikkert ratifisere Lisboa-traktaten.

– Synd at Norge står utenfor

– Det blir sagt at EU-parlamentet ikke har så stor makt, og på 80-tallet omtalte Margaret Thatcher det som et Mikke Mus-parlament. Hvor stor makt mener du parlamentet har?

-Dette har jo endret seg gjennom forskjellige traktater, og når Lisboa-traktaten kommer på plass vil medbestemmelsesretten bli mye større. Slik at EU-parlamentet i dag har medbestemmelsesrett på de aller fleste områder. Det at residenten for kommisjonen må godtas av parlamentet er jo allerede en veldig viktig funksjon.

Når det gjelder norsk medlemskap i EU, er fransk-norske Joly klar i sin tale:

– Jeg mener jo at Norges plass er i EU, og at dette er det store prosjektet i vår tid. Det å stå utenfor det, slik Norge gjør, er for meg synd. Norges stemme ville være viktig i EU, og det ville forsterke gjennomsiktigheten og demokratibyggingen. Dette er et veldig stort fredsprosjekt, og jeg tror Norges innflytelse ville være større i EU enn den er utenfor.