Regjeringen vil hindre nedbygging i strandsonen, men kommunene innvilger de fleste søknader.  (Foto: Kari Hamre/NPK)
Regjeringen vil hindre nedbygging i strandsonen, men kommunene innvilger de fleste søknader. (Foto: Kari Hamre/NPK)

Kommuner sier ja til bygging i strandsonen

Selv om regjeringen vil hindre nedbygging, sier kystkommunene stadig oftere ja til søknader.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I mange kystkommuner er unntakene fra byggeforbudet nærmest blitt regelen. Det viser kommunenes egne tall, skriver Aftenposten.

I Arendal fikk nesten ni av ti innvilget dispensasjon fra byggeforbudet i 100-metersbeltet i fjor. I Bodø var tallet like høyt. Syv av ti i Mandal og på Tjøme fikk bygge ved sjøen når de søkte, det samme er snittet på landsbasis.

812 dispensasjoner

I fjor ble det gitt hele 812 dispensasjoner fra byggeforbudet. Det er 45 flere enn året før. Stadig flere får dermed lov til å bygge i strandsonen.

– Det er veldig uheldig når det blir en nedbygging av strandsonen gjennom enkeltvedtak og enkeltdispensasjoner. Da blir det en klattevis nedbygging av områder, sier politisk rådgiver i miljøverndepartementet, Morten Wasstøl.

Strammere regler

Nå er det innført strammere regler i den nye plandelen av plan- og bygningsloven, som trådte i kraft 1. juli.

– Det vil gi mer likebehandling i utbyggingssaker og sikre større lokal deltakelse og bredere demokratisk debatt om hva som er greit og ikke greit av bygging i strandsonen langs kysten, sier Wasstøl.

I 2007 ble det innlevert kun 82 anmeldelser. I fjor var tallet enda lavere.

– Jeg frykter at hvis graverende overtredelser ikke anmeldes, vil en ikke klare å stanse utviklingen av ulovlige tiltak langs hele Norges kystlinje, sier Hans Tore Høviskeland, leder ved miljøteamet til Økokrim. (©NTB)