Vil gi asylbarn rett til barnehageplass

Kunnskapsdepartementet vil endre loven og gi barn av asylsøkere lovfestet rett til barnehageplass. Disse var ikke regnet med da forslaget om lovfestet rett ble lagt fram i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag er rundt 700 asylsøkerbarn i førskolealder bosatt i Norge. Nå skal også disse få lovfestet rett til barnehageplass, skriver Vårt Land.

– Å utelukke asylbarna er å regne som diskriminering ifølge FNs barnekonvensjon. Selvfølgelig må dette også gjelde asylbarns rett til barnehageplass, sier Marianne Borgen i Redd Barna.

Regjeringen fikk sterk kritikk da de fremmet forslaget uten å inkludere asylbarna.

Kyrre Lekve, politisk rådgiver i Kunnskapsdepartementet, sier asylbarna aldri var glemt da lovforslaget kom, men at departementet kom til at det måtte gjøres endringer etter reaksjonene som kom.

– Man kan godt si at alle skal ha like rettigheter. Men man må også finne en praktisk måte å innføre disse rettighetene på. Og da er utfordringen å finne ut hvordan dette skal gjøres, sier Lekve, som ikke kan svare på om lovforslaget vil komme tidsnok til at asylsøkerbarna kan bli regnes med i høstens opptak.

Høringsfristen til lovendringen er satt til 7. august. (©NTB)